Sedam dana roka

Nezadovoljni proizvođači peleta: Moguća obustava proizvodnje?

"Trenutna cijena između tone peleta je između 650 i 750 KM, prošle godine u ovo vrijeme iznosila je oko 450 KM. Cijena peleta nije otišla duplo, iako su troškovi otišli duplo", rečeno je na sastanku proizvođača peleta.
Gospodarstvo / Industrija | 31. 10. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači peleta u Bosni i Hercegovini negoduju nakon posljednje odluke Savjeta ministara o zabrani izvoza ovog energenta do 31. siječnja iduće godine. Iz Banja Luke najavljuju rigoroznije mjere ako se u roku od sedam dana, nakon osiguravanja kompletnog tržišta ne pronađe adekvatnije rješenje, piše N1

Sastanak 

"Preko 95% tržišta je osigurano. Danas smo čuli od kolega da određeni dijelovi tržišta imaju probleme s nabavom. Asocijacija je dogovorila da se iz drugih dijelova zemlje pošalju potrebne količine peleta za regije u kojima energenta nema", rekao je Goran Ivanović predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini.

U Banja Luci se sastalo 18 predstavnika najvećih proizvođača peleta. Zaključili su kako bi motiv Savjetu ministara za nastavak zabrane izvoza mogle biti javne nabave, pa će inzistirati da se u idućem periodu s tim postupcima počne ranije kako bi proizvođači na vrijeme osigurali javne institucije.

"Ostavit ćemo rok od sedam dana da se osigura ostatak tržišta. Stvarne reakcije na daljnju zabranu će uslijediti nakon toga", najavio je Ivanović ističući da postoje stvarne mogućnosti za reakciju na zabranu koje uključuju obraćanje međunarodnim institucijama, čak i obustavu proizvodnje ili prosvjed.

Sedam dana 

Odluka Savjeta ministara donesena 28. listopada kosi se s prijedlogom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine o odobrenju izvoza 50% količina energenta i ograničenju cijena po toni na 550 KM za domaće tržište.

Iz Asocijacije kažu, s obzirom na odluku Savjeta ministara ovaj prijedlog više nije opcija, pa kupce koji se još nisu osigurali pozivaju da to učine u roku od sedam dana.

U prethodnom periodu, kažu, bili su i na velikom udaru inspekcijskih kontrola s ciljem utvrđivanja količina robe na zalihama i eventualnog ekstra profita.

"Trenutna cijena između tone peleta je između 650 i 750 KM, prošle godine u ovo vrijeme iznosila je oko 450 KM. Cijena peleta nije otišla duplo, iako su troškovi otišli duplo", rečeno je na sastanku proizvođača peleta.

Kažu, sve opcije su bolje od zabrane izvoza, ali ako ne idu ispod praga rentabilnosti proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close