Radnici sigurni

Nema posljedica nakon zemljotresa u Rudniku ''Mramor''

''Smjenovođa druge smjene obišao je sve rudarske prostorije, preko deset kilometara, oko 17 sati dobio sam informaciju da su sve prostorije bez ikakvih posljedica'', istaknuo je Vuković.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 09. 2019. u 16:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zemljotresa koji je pogodio šire područje Tuzle u petak, stanovnici su osjetili još najmanje dva manja potresa. Epicentar je zabilježen šest kilometara sjeverno od Mramora, a o jačini govori i informacija da se osjetio u drugim dijelovima BiH, ali i u Hrvatskoj i Srbiji.

U Rudniku ''Mramor'' zemljotres se nije značajnije osjetio, niti je ostavio posljedice na hodnike. Svakodnevno u jamu ovog rudnika silazi 400 rudara. Zemljotres jačine 4,7 po Rihteru zatekao ih je na preuzimanju smjene.

Rukovodilac Rudnika Nijaz Vuković kaže da ovaj zemljotres spada među jače te da su odmah stupili u kontakt s radnicima na odvodnjavanju jame koji su rekli da nisu osjetili podrhtavanje.

Video: Zemljotres nije ostavio posljedice na Rudnik

''Smjenovođa druge smjene obišao je sve rudarske prostorije, preko deset kilometara, oko 17 sati dobio sam informaciju da su sve prostorije bez ikakvih posljedica'', istaknuo je Vuković.  

Ponašanje rudara u slučaju razornog zemljotresa propisano je Planom obrane i spašavanja, navode u ovom rudniku. Jačina ovog podrhtavanja tla prešla je polovicu Rihterove skale koja mjeri devet stepeni. Na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli podsjećaju da su potresi rezultat prirodnih tektonskih poremećaja 

Profesor s tog fakulteta Amir Baraković rekao je da je BiH u takozvanoj mediteransko-alpskoj seizmičkoj zoni, da su se događali potresi kroz dugu geološku povijest, ali da nisu bili rušilački, izuzev zemljotresa u Banjoj Luci.  

Da ne smije biti panike, preporuka je i Civilne zaštite. Prva uputa stanovništvu je, ne koristiti liftove, osigurati glavne ventile i prekinuti dotok električne energije, vode i plina. Preporučljivo se skloniti ispod nosivog zida ili neke druge mehaničke zaštite. Prioritet pri spašavanju, kao i u drugim izvanrednim okolnostima, moraju imati bolesni, djeca i starci. 

''Poslije svakog zemljotresa imamo kontakte sa svim strukturama civilnih zaštita, koje imaju procjene ugroženosti i planove spašavanja. Uspostavit ćemo bolje kontakte i povjeriti pripravnost naših službi spašavanja'', istaknuo je Ibrahim Sarajlić iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Merkalijeva skala sadrži 12 stupnjeva i jačina posljednjeg jačeg zemljotresa na granici je sedmog, vrlo jako i osmog stupnja, kojeg seizmolozi kategoriziraju kao rušilački zemljotres. Seizmolog Ivan Brlek najavio je ''aftershock'', a što je termin za seriju manjih potresa koji slijede nakon jačeg zemljotresa. Upravo ovaj fenomen ukazuje na to da se tlo smiruje.

Kopirati
Drag cursor here to close