Šuška se

Na vidiku jeftinija kava?

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, uvoz kave je manji za oko dva milijuna kilograma u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 11. 2022. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na pad cijena kave na svjetskoj burzi, moguće je da u narednih mjesec dana u Bosni i Hercegovini dođe do pojeftinjenja ovog toplog napitka, objavile su Nezavisne novine.

Naime, kada je riječ o kavi, u proteklom periodu na svjetskoj burzi bilježen je značajan pad njene cijene.

Da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje, za Nezavisne novine potvrđuje i Momčilo Banjac, direktor kompanije "Minea" iz Gradiške.

"Cijena kave varira. Točno je da su u proteklom periodu cijene dosta niže, te s obzirom na takvu situaciju, u narednom periodu postoji mogućnost da dođe do pojeftinjenja i kod nas", rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, kupci i pržioničari trenutno imaju velike zalihe kave.

"Jednu od glavnih uloga u pojeftinjenju ima dolar, jer je dosta ojačao u odnosu na euro", rekao je Banjac, dodajući da još nemaju točne informacije koliko bi pojeftinjenje moglo biti.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, uvoz kave je manji za oko dva milijuna kilograma u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Za deset mjeseci tekuće godine u BiH je uvezeno 16.150.449 kilograma u vrijednosti od 117.583.669 KM, dok je u istom periodu prošle godine uvezeno 18.506.302 kilograma u vrijednosti od 125.852.840 KM", navode iz UNO.

Uvoz je najdominantniji iz Brazila, Indije, Italije, Vijetnama, ali i ostalih zemalja.

Kada je riječ o izvozu, on je ove godine iznosio 95.374,62 kilograma, u vrijednosti od 1.024.442 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvoz iznosio 92.291,88 kilograma, u vrijednosti od 970.956 KM, navode banjalučke novine.

Kopirati
Drag cursor here to close