Poruke iz Neuma

Četiri veleposlanika za Bljesak: Vrijeme je da BiH krene putem energetske budućnosti

Put je jasan – energetski sektor koji je integriran i usklađen sa Europskom Unijom, zaštićen od cyber sigurnosnih prijetnji i od prijetnji u opskrbi, te transformiran prema zelenim, održivim energetskim izvorima.
Gospodarstvo / Industrija | 26. 04. 2023. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjedinjene Američke Države su organizirale prvi Energetski summit 2015. godine, i svi mi ovdje – predstavnici vlada, energetske industrije, privatnog sektora, civilnog društva i međunarodne zajednice – zajedno smo napravili značajan napredak ka većoj energetskoj sigurnosti i tranziciji ka zelenoj ekonomiji'', rekao je u izjavi za Bljesak.info Michael Murhphy, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Poslao je i poruku vlastima.

Foto: Bljesak.info / Michael Murphy

''Imam vrlo važnu poruku za bh. donositelje odluka: vrijeme za Bosnu i Hercegovinu da krene pravim putem energetske budućnosti. Taj put je jasan – energetski sektor koji je integriran i usklađen sa Europskom Unijom, zaštićen od cyber sigurnosnih prijetnji i od prijetnji u opskrbi, te transformiran prema zelenim, održivim energetskim izvorima'', naglasio je američki veleposlanik koji boravi u Neumu na energetskom summitu.

Sličnog su stava iz iz britanskog Veleposlanstva.

''Britansko veleposlanstvo je s velikim zadovoljstvom podržalo održavanje ovogodišnjeg Energetskog summita. Budući da je Bosna i Hercegovina bogata hidro, solarnim i vjetro potencijalom, energetska tranzicija joj pruža odličnu priliku da se razvije u ekonomiju zasnovanu na obnovljivim i čistim izvorima energije i tako postane konkurentnija'', rekao je Julian Reilly, britanski veleposlanik u BiH.

Foto: Bljesak.info / Julian Reilly

''Usvajanje politika i zakona koji omogućavaju razvoj obnovljivih izvora energije, zajedno s masovnim investicijama u taj potencijal, najbolja su garancija dugoročne energetske sigurnosti koja podupire ekonomsku stabilnost u BiH. Proces prelaska na čistu i obnovljivu energiju treba pripadati građanima i može donijeti BiH trostruku nagradu: energetsku sigurnost, manje cijene energenata i čišći zrak. Kao šampion zelenog rasta, Ujedinjeno Kraljevstvo je tu da pomogne BiH da ostvari ciljeve pravedne i inkluzivne energetske tranzicije koja podupire ekonomski rast'', naveo je.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, jasnog je stava - ''Ne postoji dobar razlog da se ne prihvati čišća budućnost''.

Foto: Bljesak.info / Johann Sattler

''Europska unija je spremna osigurati financijska sredstva i ekspertizu BiH za energetsku tranziciju kroz više instrumenata, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, Ekonomskog i investicijskog plana i projekta EU4Energy, ali i kroz Paket energetske podrške EU, koji donosi 70 milijuna eura za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH i pomoć u energetskoj tranziciji. Energetska tranzicija je ključna za unapređenje kvalitete života u BiH i europski put, a mi ostajemo vjeran prijatelj i partner ovoj zemlji za održiviju budućnost“, naglasio je veleposlanik Johann Sattler.

Njemačka i Bosna i Hercegovina zajedno rade na osiguravanju održive budućnosti kroz energetsku tranziciju i mjere zaštite klime.

''Podržavamo BiH da provede svoj Nacionalni energetski i klimatski plan kroz tehničku suradnju koju provodi GIZ i financijsku podršku KfW-a. Regionalno klimatsko partnerstvo za Zapadni Balkan dogovoreno na prošlogodišnjem Berlinskom summitu dat će dodatni poticaj BiH u ostvarenju svojih ciljeva za smanjenje emisija. Očigledno je za naše dvije zemlje, regija i svijet u cjelini: naši klimatski ciljevi mogu se postići samo zajedničkim naporima”, rekao je za Bljesak.info dr. Thomas Fitschen, veleposlanik Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Foto: Bljesak.info / dr. Thomas Fitschen

Energetski summit u Neumu najveći je summit ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere.

Energetski summit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, koja je sa stranim dužnosnicima u Neumu raspravljala i o uspostavi vlasti, rekla je kako je gorući problem naše zemlje to što ima samo jedan izvor opskrbe plinom.

Kopirati
Drag cursor here to close