Industrijska proizvodnja

Manja potražnja za robom iz BiH

Da je zbog globalnih problema zabilježen pad industrijske proizvodnje u cijeloj BiH, kaže i Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Gospodarske komore FBiH.
Gospodarstvo / Industrija | 25. 12. 2023. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u padu je 2,9 posto za deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, a do pada obima proizvodnje, kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, došlo je zbog smanjene potražnje bh. robe u zemljama glavnim ekonomskim partnerima, Njemačkoj, Italiji i drugim.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da ova godina, ako se promatra obim proizvodnje, pokazuje tendenciju pada u svim mjesecima.

"Ono zbog čega je to tako najbolje pokazuje vanjskotrgovinska razmjena Republike Srpske za prvih deset mjeseci ove godine, koja je manja za 140 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu", kazao je Ćorić i dodao da se na osnovu toga može zaključiti da je potražnja robe iz Srpske na najznačajnijim tržištima manja.

Pad proizvodnje

"Samim tim, to je razlog što je došlo do fizičkog pada proizvodnje. Naravno da sve privredne grane nemaju isti pad, ali najveći pad u ovoj godini je doživjela proizvodnja namještaja", kazao je Ćorić i zaključio da je pad potražnje uslovio pad proizvodnje.

"Ono što brine su predviđanja za narednu godinu, koja nisu optimistična jer mnoga poduzeća nisu potpisala ugovore za sljedeću godinu, a najveći problem nam u ovom trenutku predstavlja to što još ne znamo kolika će biti visina najniže plaće za narednu godinu, jer su lična primanja najveća stavka u funkcioniranju svakog poduzeća", kazao je Ćorić.

Pojasnio je da su već sada za naredu godinu brojnim poduzećima smanjene narudžbe, te je sigurno da je pred gospodarstvenicima, kako kaže Ćorić, jedna vrlo teška poslovna godina.

Da je zbog globalnih problema zabilježen pad industrijske proizvodnje u cijeloj BiH, kaže i Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Gospodarske komore FBiH.

"Naše firme su izvoznog karaktera, smanjena je potražnja na europskim tržištu usljed recesije koja je tamo u blagom uzlasku i sve što se događa, ratovi koje imamo u svijetu, utiče negativno na Europu i generalno na industrijsku proizvodnju", kazao je Mališević i dodao da, s obzirom na to da su bh. firme vezane za Europsku uniju, to se, kako kaže, preliva i na bh. tržište.

Trend pada

Ističe da treba očekivati da će se trend pada nastaviti i naredne godine, te će, kako kaže, prvi kvartal biti sigurno izuzetno težak za privrednike.

"Od polovine iduće godine očekujemo postupno slabljenje negativnih trendova, a nakon toga bi se to moglo polako vraćati na neko pozitivno stanje", kazao je Mališević.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, poput sirovina, reprodukcijskog materijala i poluproizvoda manja je za 4,9 posto za deset mjeseci ove godine nego u istom periodu lani, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, onih koji se mogu odmah konzumirati, poput hrane, registrirala pad za 5,2 posto.

"U padu je proizvodnja energije za 1,3 posto, prerađivačka industrija zabilježila je pad od 3,9 posto, a u metalskom sektoru proizvodnja baznih metala imala je pad od 22,3 posto", kazali su iz Agencije.

Ipak, proizvodnja gotovih metalskih proizvoda, osim mašina i opreme, zabilježila je rast od 3,5 posto.

"Pad je evidentiran i u preradi drveta, za 12,8 posto", podaci su Agencije.

Ističu da je rast zabilježen u kategoriji kapitalnih proizvoda, poput proizvodnje mašina, oružja i streljiva od 2,3 posto, te u farmaceutskoj industriji, gdje je proizvodnja povećana za 11,9 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close