Od Francuza za dvije i pol milijarde eura kupili 18 borbenih aviona Rafale
Grčka

Od Francuza za dvije i pol milijarde eura kupili 18 borbenih aviona Rafale

Gospodarstvo / Industrija | 25. 01. 2021. u 17:42 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka je u ponedjeljak potpisala ugovor o kupovini 18 borbenih zrakoplova Rafale od Francuske, tako dodatno utvrdivši partnerstvo s Parizom u ozračju napetosti s Turskom, prenosi agencija France presse.

Video: Dassault Rafale u akciji

Iznos transakcije iznosi oko 2,5 milijarde eura i uključuje isporuku 12 rabljenih zrakoplova Rafale francuskog ratnog zrakoplovstva, te šest novih Rafalea koje proizvodi Dassault Aviation, logističku podršku i pripadajuće naoružanje.

Pozivajući se na vrlo intenzivno operativno partnerstvo s Atenom, francuska ministrica obrane Florence Parly otišla je u Atenu na svečano potpisivanje ugovora i pozdravila "važan uspjeh" za Rafale.

Odluku o pregovorima je u rujnu donio grčki premijer Kiriakos Micotakis, reagirajući na turska istraživanja plina i njezinu demonstraciju sile u spornim vodama Mediterana.

Video: Rafale Fighter Jet | Multirole Fighter Aircraft 

Posljednjih mjeseci Francuska se svrstala uz Atenu i tijekom ljeta je poslala Rafale i ratne brodove nakon raspoređivanja turskih vojnih i istraživačkih brodova u području na koje Grčka polaže pravo. Čelnici Europske unije su turske poteze u prosincu nazvali "ilegalnim i agresivnim".

Isporuke borbenih zrakoplova Rafale bi trebale početi u srpnju. "Prvi piloti i tehničari grčkog vojnog zrakoplovstva će sljedećih dana otići u Francusku na obuku", rekao je glasnogovornik grčke vlade Hristos Tarantilis.

Dassault Rafale
Kopirati
Drag cursor here to close