Povijesni korak

Kraj nuklearne ere u Njemačkoj nakon više od 60 godina

Najveća ekonomija Europske unije odustala je od nuklearne energije unatočzabrinutostima oko energetske sigurnosti i cijena
Gospodarstvo / Industrija | 17. 04. 2023. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je ovog vikenda zatvorila svoje posljednje nuklearne reaktore, obilježavajući kraj nuklearne ere nakon više od 60 godina, javlja Anadolija.

"Nuklearne elektrane Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Neckarwestheim 2 u Baden-Wurttembergu isključene su iz mreže u subotu naveče", objavile su energetske kompanije RWE, PreussenElektra i EnBW.

Najveća ekonomija Europske unije odlučila se na postepeno ukidanje nuklearne energije 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, ali njemačka industrija i opozicijske stranke nedavno su pozvale na produženje rada nuklearnih elektrana.

Njemačka trgovinsko-industrijska komora (DIHK) upozorila je prošli tjedan da bi se zemlja mogla suočiti s nedostatkom energije i visokim cijenama u narednim mjesecima.

Nedavna anketa javnog emitera ARD pokazala je da je 59 posto Nijemaca protiv odustajanja od nuklearne energije, a mnogi od njih izrazili su zabrinutost zbog rasta cijena energije.

Unatoč zabrinutosti, koalicijska Vlada kancelara Olafa Scholza odlučila je nastaviti s provođenjem plana.

Ministrica životne sredine Steffi Lemke pozdravila je povijesni korak.

Kopirati
Drag cursor here to close