Nuspojava

Koronavirus uzrokovao novi zrakoplovni rekord

Taj je rekord izravna posljedica američkih restrikcija uvedenih zbog zaraze koronavirusom.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 03. 2020. u 09:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplovna industrija snažno je pogođena pandemijom koronavirusa, a putnici širom svijeta suočeni su s otkazanim letovima i zabranama ulazaka u razne države dok se pokušavaju domoći svojih domova.

No jedna je neočekivana 'nuspojava' pandemije postavljanje novog svjetskog zrakoplovnog rekorda.

Francuska zrakoplovna tvrtka Air Tahiti Nui 14. je ožujka obavila najdulji putnički let preletjevši 15.715 kilometara preko svijeta od Papeetea na Tahitiju u Francuskoj Polineziji do pariške zračne luke Charles de Gaulle, prenosi Hina.

Taj je rekord izravna posljedica američkih restrikcija uvedenih zbog zaraze koronavirusom.

Ta linija obično ima 'međustanicu' u zračnoj luci u Los Angelesu, a u takvim slučajevima svi putnici moraju proći američku graničnu kontrolu prije nego što nastave sa sljedećim dijelom leta.

Uz nova američka ograničenja to više nije bilo izvedivo pa je let TN064 naprosto produžio dalje.

Zrakoplov je poletio u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu u Papeeteu, a u Pariz je sletio u 6,30 sati 15. ožujka.

Let je trajao nešto manje od 16 sati i postao je najdulji komercijalni let u smislu prijeđene udaljenosti. Let je prestigao onaj Singapore Airlinesa koji na relaciji Singapur-Newark preleti 15.343 kilometara.

Air Tahiti Nui je objavio kako je na toj liniji bio angažiran pojačani tim od četiri pilota koji su upravljali Boeingom 787-9 Dreamlinerom. Zrakoplov nije bio pun pa je zato mogao preletjeti čitavu udaljenost bez nadopune goriva.

Tvrtka je priopćila da takav let u 'komadu' neće postati praksa jer linija umjesto u Los Angeles od sada ima međustanicu Pointeu a Pitreu na Gvadalupi.

Kopirati
Drag cursor here to close