Smanjen za 13 posto

Korona virus 'prepilao' izvoz drvne industrije

Izvoz drvne industrije i namještaja iz BiH pao za oko 13 posto
Gospodarstvo / Industrija | 19. 08. 2020. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poremećaji na tržištu uzrokovani pandemijom koronavirusa značajno su utjecali na drvoprerađivačku industriju u BiH čiji je izvoz u prvom polugodištu smanjen za oko 13 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovanje se u većem broju kompanija, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), odvijalo otežano, a izvoz proizvoda (namještaja, rezane građe i elemenata, parketa i podova, ploča i furnira) u padu je u prvih šest mjeseci ove godine, osim građevinske stolarije i montažnih drvenih kuća.

''Ipak, ohrabruje činjenica da je u šestom mjesecu došlo do porasta izvoza za 13,2 posto u poređenju s istim mjesecom lani '', navodi se u analizi VTK BiH.

Kada je riječ o proizvodima drvnog sektora i najznačajnijim tržištima, u prvom polugodištu ove u odnosu na isti period prošle godine zabilježen je pad izvoza u Njemačku 4,9 posto, Italiju 44,7 posto, Hrvatsku 10,1 posto, dok je izvoz porastao prema Poljskoj 13,2 posto, Švicarskoj 12,1 posto, Češkoj 16,4 posto...

Pad je zabilježen i kod izvoza parketa i ostalog profiliranog drveta (44,2 posto), proizvoda šumarstva (28,1 posto), namještaja od drveta (14,1 posto), ploča i furnira (16,8 posto), rezane građe i elemenata (6,4 posto), a porast izvoza kod građevinske stolarije (10,3 posto) i montažnih drvenih kuća (8,1 posto).

Za šest mjeseci ove godine ukupan uvoz drvnog sektora bio je manji za 24,6 posto nego u istom razdoblju 2019. godine.

''Iako se otvaranjem tržišta EU pokrenuo izvoz, bh. proizvođači su u velikoj neizvjesnosti kako će se izvoziti u narednom periodu i hoće li biti dovoljno narudžbi'', navode iz VTK BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close