Sektor metalne industrije

Kolektivni ugovor: Najniža satnica 3,50 KM neto

''Ovo je maksimum opterećenja koje poslodavci mogu podnijeti kada je u pitanju najniža plaća. Za značajnija povećanja nužno je značajno smanjiti doprinose i poreze na plaće koji su u ovom trenutku najviši u Europi.''
Gospodarstvo / Industrija | 05. 08. 2021. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kasim Kotorić, u ime Gupacije poslodavaca za djelatnost metalne industrije Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Bajro Melez , u ime Sindikata metalaca FBiH potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH.

Potpisanim kolektivnim ugovorom definirana je najniža satnica koja sada iznosi 3,50 KM neto.

''Naše članice iz sektora metalnog sektora su još jednom potvrdile svoju socijalnu osjetljivost i društveno odgovorno poslovanje i prihvatile prijedlog Sindikata da najniža satnica bude 3,50 KM neto. Na taj način najniža osnovna plaća u metalnom sektoru iznosi 615 KM, a s naknadama za topli obrok, prijevoz i regres najniža primanja u ovom sektoru će biti između 800 i 900 KM. Ovo je maksimum opterećenja koje poslodavci mogu podnijeti kada je u pitanju najniža plaća. Za značajnija povećanja nužno je značajno smanjiti doprinose i poreze na plaće koji su u ovom trenutku najviši u Europi. Još jednom pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da usvoje zakon o doprinosima koji neće biti veći od 30 posto, zakon o porezu na dobit kojim se reinvestiranje oslobađa od plaćanja poreza na dobit i zakon o dohotku FBiH. Na taj način će se stvoriti prostor za značajnije povećanje najnižih plaća u FBiH'', kazao je Mladen Pandurević, direktor UPFBiH.

Bajro Melez je istaknuo da je ispunjeno obećanje te da radnici u sektoru metalne industrije ni dana neće raditi bez kolektivnog ugovora.

''Zahvaljujemo UPFBiH na korektnom odnosu i suradnji, što je rezultiralo potpisivanjem kolektivnog ugovora. Mi inzistiramo na i zahtijevamo od vlasti u FBiH da smanje poreze i doprinose na plaće što će nam omogućiti značajnije povećanje najniže plaće u FBiH'', kazao je Melez.

Kasim Kotorić je istaknuo da u ovome trenutku metalni sektor trpi veliki pritisak.

''Na svjetskom tržištu su sirovine poskupile za 120 posto. U FBiH porezi i doprinosi nisu smanjeni, naprotiv u međuvremenu smo dobili nove ili je povećana cijena postojećih parafiskalnih nameta što predstavlja dodatni pritisak na poslodavce'', naglasio je Kotorić.

Potpisani Kolektivni ugovor će se početi primjenjivati od 06. kolovoza ove godine, a do kraja rujna trebali bi biti potpisani i drugi kolektivni ugovori između UPFBiH i sindikata iz realnog sektora, navedeno je u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close