Novi prijedlog

Karantena za putnike koji dolaze u Njemačku naišla na kritike

Nove propise trebali bi u četvrtak na videokonferenciji potvrditi kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih zemalja.
Gospodarstvo / Industrija | 25. 08. 2020. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog o uvođenju karantene za putnike koji se vraćaju u Njemačku iz regija s velikim brojem zaraženih koronavirusom izazvao je u utorak žestoke kritike udruge avioprijevoznika, piše Hina.

Njemačka treba ukinuti obavezno testiranje na Covid-19 za putnike koji se vraćaju iz visokorizičnih područja i preusmjeriti svoju strategiju na bolnice i staračke domove, složili su se u ponedjeljak savezni ministar zdravstva Jens Spahn i njegovi kolege iz saveznih zemalja.

Besplatni testovi za putnike koji se vraćaju iz inozemstva bit će ukinuti sredinom rujna ili početkom listopada, a nakon toga strategija testiranja trebala bi se više fokusirati na sektor socijalne i zdravstvene skrbi.

Povratnici iz visokorizičnih područja morat će pak u 14-dnevnu samoizolaciju koju će moći prekinuti najranije za pet dana, pod uvjetom da predoče potvrdu da su prema rezultatu testa negativni na koronavirus.

Nove propise trebali bi u četvrtak na videokonferenciji potvrditi kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih zemalja.

Prijedlozi su u utorak naišli na oštre kritike udruga zrakoplovnih prijevoznika.

Tako je predsjednik Savezne udruge njemačkog sektora zračnog prijevoza (BDL) Peter Gerber obaveznu karantenu proglasio de facto ograničenjem putovanja i upozorio da bi mogla dodatno naštetiti već posrnulom zrakoplovnom sektoru.

"To znači da će oko 80 posto destinacija letova u zračnom prijevozu prema Njemačkoj ponovo biti blokirano", rekao je Gerber, nazivajući mjeru "gorkim korakom unatrag".

Promjena se nadovezuje na veliku navalu na besplatno testiranje na Covid 19 - trenutno se tjedno testira čak 875 tisuća građana, pa je sustav testiranja na granici pucanja, piše Hina.

Gerber, inače izvršni direktor Lufthansa Carga, smatra "alarmantnim" što kapaciteti za testiranje nisu prošireni, a BDL poziva vladu da zadrži infrastrukturu za testiranje u zračnim lukama koja bi trebala biti na raspolaganju kako putnicima tako i ostalima.

"To je važan uvjet za očuvanje kapaciteta" avioprijevoznika, poručuju iz BDL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close