Snađi se kako znaš

Dok se čeka zakon, gume se zakopavaju 'na prirodan način'

Nelegalna odlagališta guma, nažalost, nisu rijetkost kako na području Hercegovačko – neretvanske županije, tako i diljem cijele zemlje.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 12. 2019. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas sam bio očevidac kako jedan nesavjesni građanin zatrpava veliku količinu starih guma uz prometnicu m17 i na samo deset metara od rijeke Bregave'', stoji uz opis fotografija koje nam je na redakcijski mail poslao čitatelj iz Čapljine.

Navodi kako je o cijelom problemu upoznao inspekcijske službe ovog grada te da će pratiti kako se cijela situacija odvija.

Foto: Čitatelj / Zakopaj kako znaš...

Nelegalna odlagališta guma, nažalost, nisu rijetkost kako na području Hercegovačko – neretvanske županije, tako i diljem cijele zemlje. Najčešće ih, kao što je to slučaj i s našim čitateljem, bude pri kraju godine kada i jeste sezona, odnosno vrijeme kad se vozači odlučuju za zamjenu guma.

'Radim što i država - ništa!'

Odgovor na pitanje što i kamo s gumama potražili smo kod jednog od mostarskih vulkanizera koji ističe kako godinama 'muku muči ovim problemom' obzirom da zakona nema.

''Isto vam je kao i kod nas u državi i u Predsjedništvu, nikakvog plana nema. Što radi SDA, HDZ i ostali, tako i ja radim. Znači, ništa!'', govori za Bljesak.info vulkanizer.

Ističe kako se 'snalazi kako zna'.

''Zamolim neke ljude da mi dio odvezu, a najveći dio skladištim oko same radnje'', govori. Na naš upit je li se kome obraćao, ili pokušao pokrenuti nekakvu inicijativu za pokretanjem ovog zakona govori kako se ''nema kome obraćat, jer nije član niti jedne stranke''.

Pravilnik o odlaganju guma, kako su nam potvrdili u Ministarstvu Trgovine, Turizma i zaštite okoliša na razini HNŽ ne postoji, a isti je slučaj kako saznajemo i na razini Federacije BiH.

Pravilnik na čekanju

''Ne postoji Pravilnik o odlaganju auto guma na razini Federacije BiH. Federalno ministarstvo okoliša i turizma priprema Pravilnik o upravljanju otpadnim gumama, koji će svojim odredbama tretirati i odlaganju auto guma na razini Federacije BiH'', navode za Bljesak.info iz ovog ministarstva.

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i sva županijska ministarstva su nadležna za izdavanje okolišnih dozvola za postrojenja koja se bave obradom i skladištenjem guma, zavisno od kapaciteta postrojenju, a skladu sa Pravilnikom o pogonima i postrojenjima za koje je obavezna procjena utjecaja na okoliš i pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolišnu dozvolu.

Foto: Čitatelj / Sezona odlaganja guma na vrhuncu

''Ukoliko firma koja se bavi zbrinjavanjem i skladištenjem auto guma nije potrebna okolišna dozvola, onda ista mora posjedovati dozvolu za upravljanje otpadom. Članom 11. Zakona o upravljanju otpadom, propisano je da poslove upravljanja svim vrstama otpada, određivanje lokacija i zemljišta u poslovima upravljanja otpadom i postrojenjima vrši županijsko ministarstvo. U skladu sa naprijed navedenom odredbom Zakona, dozvole za upravljanja otpadom izdaju nadležna županijska ministarstva'', objašnjavaju nam.

EU fondovi

Obzirom na nepostojanje zakona, odlučili smo provjeriti i kako se s problemom odlaganja guma nose u većim automobilskim salonima i saznali kako se velik dio njih odlučuje na prihvatljiva rješenja u skladu sa EU fondovima po kojima se gume isključivo doniraju, a ne otkupljuju.

''Preko 90 posto guma doniramo tvornici cementa Kakanj i manji dio u Lukavac. Preko EU fondova napravljena je spalionica u krugu tvornice cementa Kakanj prema EU standardnima i zaštiti okoline, te od paljenja guma dobivaju toplotnu energiju'', govore za Bljesak.info u salonu Guma M.

Ovaj problem, koji spada pod one kako ima većih od njih, čekat će neku novu vlast koja će shvatiti da problem nije riješen ako se gurne pod tepih ili zakopa pod zemlju.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close