Privilegije

Jeftiniji plin za građane Istočnog Sarajeva

Kada je u pitanju cijena plina za potrošače u Republici Srpskoj od Nove godine, Elek kaže da u ovom trenutku nema informacije te da će se više znati u idućim danima.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 12. 2022. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Istočnog Sarajeva od siječnja 2023. godine više neće kupovati plin iz Federacije BiH, kao što je to do sada bio slučaj, već isključivo iz Republike Srpske, pišu Nezavisne novine

Naime, kompanije Gas-Res, BH Gas i Sarajevo gas postigli su dogovor da Sarajevo-gas od početka iduće godine kupuje i doprema plin za stanovnike Istočnog Sarajeva od kompanije Gas-Res, koja je glavna za osiguravanje građana Srpske.

Ugovori spremni 

"Spremni su ugovori između Gas-Resa, BH gasa i kantonalnog poduzeća te Sarajevo gasa. Našli smo tehničko rješenje i očekujemo da u prvim danima siječnja krenemo da kupujemo plin od Gas-Resa, koji je jedini uvoznik gasa za Republiku Srpsku, jer ima potpisan ugovor s Gasprom Exportom. Mislim da ćemo do kraja godine imati sve završeno, ali podsjetit vas da Gas-Res mora s Gaspromom i Srbija-gasom riješiti još neka tehnička pitanja", kazao je za "Nezavisne novine" Nedeljko Elek, direktor Sarajevo gasa.

Na ovaj način, nastavlja Elek, bit će osigurana jeftinija cijena plina za stanovnike Istočnog Sarajeva, jer je, podsjeća, cijena plina u Srpskoj jeftinija nego u FBiH.

"Odmah na početku imamo dobru vijest. Transport kroz Federaciju BiH koji je nama naplaćivan podrazumijeva da su oni uveli taksu od pet dolara po kubnom metru za vraćanje duga Ruskoj Federaciji, što znači da smo mi građani Istočnog Sarajeva servisirali jedan dio duga FBiH. Samo za tih pet dolara odmah će biti jeftinija cijena plina, plus naravno razlika u cijeni koja postoji između Gas-Resa i Federacije", pojasnio je Elek.

Bez velikih promjena 

On je za "Nezavisne novine" potvrdio da će Sarajevo gas uskoro biti u stopostotnom vlasništvu Republike Srpske.

"Vlasništvo će biti u rukama Republike Srpske i to preko Investicijsko-razvojne banke (IRB) RS te fondova u Srpskoj. Za to će biti izdvojeno oko devet milijuna KM", istaknuo je Elek.

Kada je u pitanju cijena plina za potrošače u Republici Srpskoj od Nove godine, Elek kaže da u ovom trenutku nema informacije te da će se više znati u idućim danima.

Ali, prema njegovim riječima, situacija na terenu ne bi trebalo da donese neke enormne promjene do kraja ožujka iduće godine, a da očekuje da tijekom veljače i ožujka dođe i do pojeftinjenja cijene plina.

Kopirati
Drag cursor here to close