Uvoz-izvoz

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio izvoz iz Turske u BiH

Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantira izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 03. 2018. u 16:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih je mjeseci premašio izvoz iz Turske u BiH, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministra ekonomije Turske Nihata Zeybekcija.

''Očekujemo da će obim robne razmjene do kraja godine dostići dvije milijarde KM s posebnim fokusom na poljoprivredni izvoz, izvoz mesa i mesnih prerađevina'', istaknuo je turski ministar, naglašavajući da su ekonomski parametri suradnje u stalnom porastu.

Nakon intenzivnih pregovora i rada, uspješno se finalizira i Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doprinijeti daljnjem usponu ukupne razmjene između dviju zemalja, istaknuto je na sastanku, uz napomenu da je samo izvoz brašna u odnosu na protekli period povećan za 16 puta.

Šarović se posebno osvrnuo na potrebu preuzimanja koraka na stvaranju uvjeta za značajnija ulaganja turskih investitora. Ocijenjeno je da stepen investiranja dovoljno ne prati "uzlazne trgovinske odnose", te da će akcent u narednom periodu biti stavljen upravo na uklanjanje birokratskih barijera koje onemogućavaju veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantira izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor.

Produženi su rokovi za realizaciju kredita Turske za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte, a najavljen je i skori trilateralni sastanak resornih ministara Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, te otvaranje privrednog predstavništva BiH u Istanbulu, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close