Ukrajina

Inspektori IAEA ostaju u elektrani Zaporožje zbog tehničke podrške

Grossi je rekao da je bio u mogućnosti da obiđe cijeli pogon, pregledavši ključne oblasti kao što su sustavi za hitne slučajeve i kontrolne sobe.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 09. 2022. u 10:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi razgovarao je s novinarima po povratku na teritoriju pod kontrolom Ukrajine nakon što je predvodio tim inspektora u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom Rusije na jugoistoku Ukrajine.

Grossi je rekao da je bio u mogućnosti da obiđe cijeli pogon, pregledavši ključne oblasti kao što su sustavi za hitne slučajeve i kontrolne sobe.

Njegov tim bi sada morao da uradi dosta posla da završi svoju analizu zabrinjavajućih tehničkih aspekata.

''Ne idemo nigdje. IAEA je sada tamo, nalazi se u pogonu i ne ide - ostat će tamo'', izjavio je Grossi umornog izgleda nakon, kako je rekao, dugog dana.

Šef IAEA je rekao da će članovi njegovog tima ostati u elektrani kako bi pružili nepristrasnu, tehničku procjenu onoga što se događa na terenu. Oni bi trebali dublje proučiti situaciju i predati izvještaj.

''Očigledno je da je elektrana i fizički integritet postrojenja narušen, nekoliko puta... To je nešto što se ne smije nastaviti događati'', rekao je on.

U svom noćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se dogovorio s misijom IAEA da će pripadnici nezavisnih medija "pratiti misiju da svijet vidi istinu i ono što se zaista događa".

Međutim, rekao je da je Rusija umjesto toga blokirala pristup novinarima i "organizirala gomilu njihovih propagandista", javlja AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close