I Njemci žele Lockheed Martin F-35 Lightning II
Berlin je iskazao zanimanje za kupovinu američkog borbenog zrakoplova F-35 koji proizvodi Lockheed Martin

I Njemci žele Lockheed Martin F-35 Lightning II

Gospodarstvo / Industrija | 05. 02. 2022. u 09:09 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako piše Reuters, pozivajući se na visokopozicionirani izvor iz njemačkog sektora obrane, Berlin je iskazao zanimanje za kupovinu američkog borbenog zrakoplova pete generacije F-35 koji proizvodi Lockheed Martin.

Jutarnji list prenosi kako je drugi izvor za Reuters samo potvrdio da je nabava F-35-ica "opet na stolu", ali da se odluka o kupnji ne očekuje tako skoro.

Priču je potvrdio i treći izvor Reutersa, ali glasnogovornik njemačke vlade ostao je tajnovit. Ništa konkretno nije želio reži ni glasnogovornik američkog State Departmenta.

- Naša politika je da ne komentiramo javno, niti dajemo bilo kakve potvrde o vojnim nabavama i prodajama dok o njima nije formalno obaviješten i Kongres.

Njemačka svoje avione Panavia Tornado, trenutno jedine u njemačkim oružanim snagama koji mogu nositi i nuklearno naoružanje (riječ je o američkim nuklearnim bombama koje se u sklopu NATO pakta čuvaju u Njemačkoj), mora zamijeniti zrakoplovima koji će zadržati tu sposobnost.

Nova njemačka vlada obećala je da će nabaviti zamjenu za "Tornado" već na početku svojeg mandata, a očekuje se da će kancelar Olaf Scholz to pitanje potegnuti i na službenom putu u Washington D.C., planiran za idući tjedan.

Odluči li se Njemačka doista za F-35-ice, bit će to udarac Boeingu koji je praktički već "upisao" prodaju ukupno 30 F/A18 Super Horneta i 15 EA-18G Growlera (specijaliziranih za elektroničko ratovanje).

Navodno takvom odlukom ne bi bili presretni ni u Francuskoj, koja s Njemačkom razvija novi borbeni avion šeste generacije, ali koji ne bi spreman za operativnu službu gotovo prije 2040-ih.

U Parizu se, prema Reutersu, boje da bi kupovina modernih američkih aviona potkopala razvoj ovog zajedničkog projekta.

F-35 Lightning II

Što se tiče mogućnosti F-35-ica, one se smatraju najmodernijim borbenim avionima koji su trenutno dostupni na tržištu. Riječ je trenutno jednim operativnim borbenim avionima pete generacije, uz američke F-22 Raptore (koji su rađeni isključivo za Zračne snage SAD-a i ne smiju se prodavati stranim zemljama) te ruske Suhoje Su-57 i kineske Chengdu J-20.

Odlikuje ih "stealth" osobina (izrazito smanjeni odraz na radaru), umreženost s drugim platformama, a uskoro će moći nositi i nuklearno naoružanje, što je za Njemačku vrlo važno.

F-35 Lightning II proizvodi se u tri varijante (konvencionalna A, B varijanta s mogućnošću vertikalnog slijetanja i C varijanta za operacije s nosača aviona), a dosad ih je proizvedeno i isporučeno više od 760 komada.

Zrakoplov su dosad kupili i naručili - SAD (u sve tri varijante), Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška, Japan, Južna Koreja, Australija, Singapur, Poljska, Izrael te odnedavno Švicarska i Finska.

Pretpostavlja se da će Njemačka, ako se odluči za F-35, kupiti avion u A varijanti.

Kopirati
Drag cursor here to close