Kad' je bal nek je maskenbal

F-35 Lightning II: Hrvatska bi kupila najnoviji američki borbeni zrakoplov

Tvrtka Lockheed Martin, najveći američki proizvođač naoružanja, izjavila je kako je Hrvatska pokazala interes i za njihov najnoviji borbeni zrakoplov F-35.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 02. 2021. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Lockheed Martin, najveći američki proizvođač naoružanja, izjavila je kako je Hrvatska pokazala interes i za njihov najnoviji borbeni nevidljivi zrakoplov F-35.

Ovu je vijest jučer objavila novinska agencija Reuters pozivajući se na izjavu izvršnog predsjednika Lockheedovog odjela za aeronautiku, Grega Ulmera.

Podsjećamo kako je Hrvatska u fazi nabavke novih borbenih zrakoplova za svoje ratno zrakoplovstvo. Izbor su smanjili na rabljene francuske Dassault Rafale i nove američke F-16 Block 70/72, koje pravi upravo Lockheed Martin.

Iako se već trebalo znati koji avion Hrvatska nabavlja, odluka je trenutno odgođena od strane Vlade Hrvatske. Uzrok odgađanja je nedavni razorni potres, ali prema nekim informacijama odluka o novom ili polovnom zrakoplovu znat će se najvjerojatnije u travnju.

Video: US Testing the Latest F-35

Vezano za vijest koju je objavio Reuters, oglasio se i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu koji je tek rekao kako ''ocjenjujemo ponudu novog američkog zrakoplova F-16 Block 70/72, s nekim drugim odgovorima na naš natječaj za višenamjenski borbeni zrakoplov, novi ili korišteni ".

Dakle, predstavnik Veleposlanstva, za razliku od Ulmera nije ništa konkretno rekao za F-35.

Švedski Gripen, treći ponuđač zrakoplova za Hrvatsku, također ne odustaje od svojih Gripena. Naknadno su ponudili Hrvatskoj kredit s nula posto kamata i dvogodišnji poček na plaćanje prve rate kredita. Navodno su i svoju dosadašnju cijenu od 900 milijuna eura za čitavi paket (zrakoplove, opremu, naoružanje, obuku i logistiku) spremni dodatno spustiti.

Video: CTO Lisa Åbom on how to stay relevant i the future

Francuska ponuda za rabljene Rafale iznosi oko 930 milijuna eura, dok ponuda SAD-a za F-16 Block70/72 teži oko 1,6 milijardi eura.

Inače, nedavno je Grčka potpisala ugovor s Francuskom oko isporuke 18 Rafala i to 12 polovnih i 6 novih, a ukupna cijena paketa je 2,5 milijarde eura.

Video: Francuski Rafali za Indiju
Kopirati
Drag cursor here to close