Željana Zovko

Hrvatska će od 2019. godine postati članica Schengena?

Zovko je rekla kako očekuje da će Hrvatska 2019. godine postati članica Schengenskog prostora.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 12. 2017. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u srijedu u Strasbourgu, zajedno s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, na tematskoj raspravi 'Proširenje i jačanje Schengenskog prostora: Bugarska, Rumunjska i Hrvatska'.

Tijekom rasprave Zovko je navela kako je niz aktualnih zbivanja i sigurnosnih izazova, pri tome misleći na izbjegličku i migracijsku krizu s kojima se Republika Hrvatska suočila krajem 2015. godine kada je kroz tu državu prošlo više od pola milijuna izbjeglica, rezultirao činjenicom da je sigurnost granica danas jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

Zovko je naglasila kako je od tada u Hrvatskoj učinjeno mnogo, naročito kada se uzme u obzir da je Hrvatska iskoristila gotovo sva sredstva schengenskog instrumenta koja su iskorištena za kupnju novih vozila, brodova, helikoptera za nadzor granica, gradnju novih i obnovu postojećih postaja granične policije, čime se doprinijelo u nastojanjima pune primjene schengenske pravne stečevine.

Zovko je istaknula kako bi se posebna pažnja trebala posvetiti jačanju vanjskih granica Europske unije, koje su ujedno i nacionalne granice, posebice ukoliko se uzme u obzir kako Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu u EU.

"Očekujem da će Hrvatska već 2019. godine biti punopravna članica Schengena, naravno nakon što ispuni sve tehničke kriterije", zaključila je zastupnica Zovko, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close