Trenutno stanje

Guvernerica Centralne banke Rusije: Situacija u ruskoj ekonomiji je kompleksna

Guvernerica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, ocjenjujući ekonomsko stanje u kojem se nalazi Rusija, izjavila je da se moraju brzo prilagoditi promjenama.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 06. 2022. u 12:27 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, ocjenjujući ekonomsko stanje u kojem se nalazi Rusija, izjavila je da se moraju brzo prilagoditi promjenama, javlja Anadolu Agency (AA).

''Svi su svjesni da više ništa neće biti kao ranije. Kao država, trenutno gubimo u međunarodnoj raspodjeli radne snage, jer se naš izvoz vrši po sniženoj cijeni, a uvoz po povećanim cijenama'', rekla je Nabiulina u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Istaknula je da je trenutno situacija u ruskoj ekonomiji kompleksna.

''Situacija se brzo mijenja. Moramo biti u stanju reagirati i brzo se prilagoditi ovim promjenama'', poručila je Nabiulina.

Također kazala je da bi Rusija trebala da preispita prednosti izvoza.

''Ako se ne može vršiti uvoz od prihoda od izvoza, moramo shvatiti da značajan dio naše proizvodnje treba usmjeriti na domaće tržište'', pojasnila je Nabiulina.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF), najznačajnija godišnja ekonomska konferencija u Rusiji, ove godine se održava od 15. do 18. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close