Energetski čvor

Gradi se Srpski tok

"Planiramo i interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će se morati opskrbljivati iz Srbije", rekao je generalni direktor "Srbijagasa"
Gospodarstvo / Industrija | 26. 12. 2017. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je kako će Srbija graditi "srpski tok" i da ima šansu postati energetsko čvorište plina, jer će imati više pravaca opskrbe i to iz Azerbajdžana, "Južnog koridora" i "Turskog toka".

"Planiramo i interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će se morati opskrbljivati iz Srbije", rekao je Bajatović, prenosi Srna.

Bajatović je za Večernje novosti naveo kako Srbija jača svoje plinske kapacitete, te da se sada ubrzano radi na interkonekciji od Niša, preko Dimitrovgrada do granice s Bugarskom.

Dodao je kako će Srbija postaviti i gasovod od Niša do Batajnice, u Beogradu, koji će se moći povezati na "Turski tok".

Poslije poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji da se uključi u projekt "Turski tok", Bajatović je rekao kako je pred Srbijom zadatak da izgradi i ojača svoju mrežu.

"Važno je da se sada sve radi po europskim pravilima. Pojavili su se kupci koji zahtijevaju sve veće količine plina, a naš transportni sustav je prilično skroman. U tom plinskom tepihu velika je rupa u jugoistočnoj Europi. Nama je sada zadatak da izgradimo svoju mrežu i da je ojačamo, posebno kada zahtjevi kupaca budu obvezujući", rekao je Bajatović.

Rekao je kako je u planu i interkonekcija s Rumunjskom u dužini od osam kilometara, što će biti još jedan pravac opskrbe od proizvođača, jer Rumunji imaju svoj plin, a postoji i veza s Mađarskom.

Prema njegovim riječima, Srbija je vrlo blizu dogovora da srpska poduzeća iz kemijskog kompleksa od ruskog "Gasproma" dobiju plin po specijalnoj cijeni, što je izravna posljedica posjete Rusiji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naglasio je kako je izuzetno važno što se međudržavnim sporazumima između Moskve i Beograda ruska strana obvezala da će isporučiti dovoljnu količinu plina Srbiji.

"Srbija je energetski sigurna. Između `Srbijagasa` i `Gasproma` nije obična komercijalna suradnja, to je strateško partnerstvo. Sada ćemo moći i prodavati ruski plin. Dosadašnji ugovor je precizirao nabavku 1,5 milijardi metara kubnih godišnje, sad smo podigli na dvije milijarde", rekao je Bajatović.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija ne kupuje plin od drugih proizvođača, Bajatović kaže da "Gasprom" nikada nije rekao da se ne kupuje plin od drugih, nego je cijena ruskog plina najpovoljnija.

"Nemamo mi privilegiju kada je cijena u pitanju, ali imamo slobodu da uzimamo kad želimo i koliko želimo, a da pri tome ne plaćamo penale, bez dodatnih uvjeta i troškova. Nikad nam Rusi nisu naplatili nijedan penal zato što nabavke nisu išle po dogovoru", objašnjava Bajatović.

Naveo je i kako je dug za plin prema Rusiji iznosio između 10 i 400 milijuna dolara, a sada je "na nuli".

Kopirati
Drag cursor here to close