OD 70 do 90 KM

''Gore cijene'' ogrjeva

Ogrjev "zapalio" novčanike
Gospodarstvo / Industrija | 05. 08. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području BiH trenutno vlada veliko zanimanje građana za kupovinu ogrjevnog drveta, a ovaj energent je na tržištu dostigao visoku cijenu pa se metar kvalitetne bukve prodaje po cijeni od 70 do 90 KM.

Kako kažu prodavci, kupci ih konstantno zovu zanimajući se za ogrjev i dodaju da se više cijene mogu očekivati u narednom periodu.

Skok cijena pred jesen?

"Prije sedam dana bilo je mnogo poziva građana kojima su trebala drva. Cijene se kreću od 70 do 80 KM po metru, u ovisnosti od toga jesu li iscijepana ili samo izrezana, a najskuplja su ona koja su iscijepana", rekao je jedan prodavač iz Banja Luke.

Prodavač ogrjeva iz Sarajeva ističe da vlada veliko interesiranje građana za ogrjev i da veliki broj građana unazad nekoliko godina ogrjev kupuje u ljetnim mjesecima.

"Metar cijepanih bukovih drva košta 90 KM, a može se očekivati da dođe do skoka cijena pred jesen", kaže on.

Trgovac drvetom iz Pala ističe da kod njega metar bukovog drveta košta 80 KM i da je potražnja velika, ali da kupci uzimaju uglavnom do pet metara.

Kupaca ima, drva nema

"Veliki broj kupaca zove i traži, ali mi nemamo puno drva za prodati", kaže on.

Marija M. iz Banja Luke kaže da je naručila deset metara drva te da ne smije čekati jesen, jer se boji da će cijena biti još viša kad počne hladnoća.

I za peletom je ove godine u vrelim ljetnim mjesecima velika potražnja.

Iz poduzeća "Drvoprodex" Banjaluka, koje se bavi proizvodnjom peleta, kažu da kupci svakodnevno zovu radi kupovine peleta.

"Za tonu peleta potrebno je izdvojiti 350 KM, besplatno vozimo samo u Banja Luci, sad u ovom periodu kupaca imamo napretek", kazali su iz ovog poduzeća i ističu da su cijene peleta na nivou prošle godine.

Kupovina peleta

U kompaniji "Ensa BH" iz Srpca kažu da svakodnevno imaju veliki broj zainteresiranih kupaca koji zovu i rezerviraju pelet.

"Veliki broj ljudi kupovao je pelet u travnju, kada je tona koštala 330 KM + PDV, a sada je za tonu potrebno izdvojiti i 350 KM + PDV", ističu iz "Ensa BH".

Dodaju da kupci, kada naruče, moraju čekati po nekoliko dana da bi im bio isporučen pelet.

"Kod nas su uglavnom stari kupci, koji prepoznaju kvalitetu", kazali su iz "Ensa BH" i dodaju da se cijena peleta nije mijenjala posljednjih nekoliko godina.

Iz fabrike peleta "Bio concept" Novi Grad kazali su da tona peleta košta 330 KM sa prijevozom te da je velika pomama za ovim ogrjevnim energentom.

"Upravo zbog velike potražnje kupci su prinuđeni da na isporuku čekaju po 20 i više dana", ističu iz ove fabrike.

Kopirati
Drag cursor here to close