Pola godine

Gazprom izgubio 277 milijardi rubalja

Navodi se da je u prvih šest mjeseci 2020. godine kompanija pretrpjela gubitak od 277 milijardi rubalja, odnosno oko 3,8 milijardi dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 08. 2020. u 20:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska plinska kompanija Gazprom pretrpjela je gubitak od 277 milijardi rubalja u prvoj polovici ove godine.

U priopćenju Gazproma navodi se da su prihodi kompanije u prvoj polovici ove godine opali za 26 posto u odnosu na 2019., na 1,8 biliona rubalja (oko 25 milijardi dolara).

Navodi se da je u prvih šest mjeseci 2020. godine kompanija pretrpjela gubitak od 277 milijardi rubalja, odnosno oko 3,8 milijardi dolara.

Iz Gazproma su priopćeno da je izvoz prirodnog plina ove kompanije u Europu smanjen za 18 posto u prvih šest mjeseci ove godine, na 78,9 milijardi kubnih metara.

Pročitajte još

U Kinu je preko plinovoda "Snaga Sibira", koji je pušten u pogon u prosincu 2019. godine, ostvaren izvoz od 1,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina.

Prema podacima Federalne carinske službe Rusije, zarada Gazproma prošle godine u odnosu na prethodnu smanjena je za 17 posto na 1,2 biliona rubalja (oko 17 milijardi dolara).

Gazprom, jedan od najvećih svjetskih proizvođača prirodnog plina, jedina je kompanija u zemlji koja prema ruskim zakonima ima ovlasti izvoziti prirodni plin putem plinovoda.

Podaci Federalne carinske službe Rusije pokazuju da je izvozna cijena tisuću kubnih metara prirodnog plina Gazproma u lipnju smanjen za 13 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 82 dolara.

Međutim, ekonomski analitičari ističu da bi izvozna cijena tisuća kubnih metara prirodnog plina trebala biti između 90 i 100 dolara da bi kompanija mogla ostvariti profit od izvoza.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je u lipnju da bi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa i izuzetno blage zime na području sjeverne hemisfere globalna potražnja za prirodnim plinom u ovoj godini mogla zabilježiti najveći pad dosad.

U IEA-u očekuju da bi globalna potražnja za plinom u 2020. mogla pasti za četiri posto, što bi bilo dvostruko više od pada potražnje koji je zabilježen tijekom velike financijske krize 2008. godine. Iako se oporavak očekuje u 2021. godini, IEA ipak ne predviđa brz povratak na pretkrizna kretanja u sektoru prirodnog plina.

Kopirati
Drag cursor here to close