Sve skuplje i skuplje

Francuska: Cigarete će poskupjeti nekoliko puta: Kutija će koštati 20 KM

Gospodarstvo / Industrija | 20. 09. 2017. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska će u iduće tri godine šest puta povisiti cijenu kutije cigareta kako bi ona u konačnici stajala 10 eura (cca. 20 KM), objavila je u srijedu ministrica zdravstva Agnes Buzyn.

"Prvo ćemo uskladiti cijene cigareta tako što ćemo cijene onih koje su sada najjeftinije u prosjeku povisiti za 35 centi do kraja godine. Time ćemo dobiti da sve kutije koštaju 7,10 eura", rekla je ministrica na radiju Europe 1.

U ožujku iduće godine dolazi novo poskupljenje, za euro, a zatim još tri puta po 50 centi, u travnju i studenome 2019. i u travnju 2020., te konačno za još 40 centi u studenome 2020.", objasnila je ministrica.

"To će ljudima omogućiti da se pripreme, da pronađu načina kako prestati pušiti", rekla je.

Prosječna cijena kutije cigareta od 10 eura jedno je od obećanja iz predsjedničke kampanje Emmanuela Macrona, piše Hina.

Danas najjeftinija kutija cigareta u Francuskoj stoji 6,30 eura, a Marlboro, jedan od najprodavanijih i najskupljih brendova, stoji 7 eura.

U Francuskoj puši 16 milijuna ljudi ili trećina stanovništva od 15 do 85 godina. Duhanska industrija, koja je već pod žestokim poreznim pritiskom, u državnu blagajnu godišnje donosi 14 milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close