IATA

Fijasko zračnog prometa: Globalni gubitak zrakoplovne industrije 550 milijardi dolara?

Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA) objavila je da bi globalni gubitak zrakoplovne industrije pogođene korona-pandemijom do kraja godine mogao dosegnuti 550 milijardi dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 06. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA) objavila je da bi globalni gubitak zrakoplovne industrije pogođene korona-pandemijom do kraja godine mogao dosegnuti 550 milijardi dolara.

Što se tiče Europe, zračni promet se brzo krenuo smanjivati u ožujku da bi sredinom svibnja došao na razinu od oko samo dva do tri posto prometa u istom razdoblju prošle godine, što znači da je avionima letjelo više od 315 milijuna putnika manje nego lani.

Najviše su pogođene regionalne zračne luke s prometom ispod pet milijuna putnika, dok su europske čvorišne zračne luke imale pad od oko 60 posto prometa.

Razlog tome je što su nacionalne kompanije europskih država ipak održavale kakav-takav promet prema čvorišnim zračnim lukama radi repatrijacijskih letova putnika, pomoraca, ali i zbog drugih vitalnih obveza ljudi za putovanjem, dok su regionalne zračne luke uglavnom ostale bez ikakvog prometa.

Ako se nastavi ovakav trend, procjena je, samo u Europi u ovoj godini se očekuje 1,4 milijarde putnika manje u odnosu na prošlu godinu.

Brojke i predviđanja su crna što, dakako, pogađa i Hrvatsku. Kako se oni nose s ovim, možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije gdje je gosti bio Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač koji iza sebe u karijeri ima i mjesto direktora zagrebačkog i dubrovačkog aerodroma, ali je bio i član tima UN inspektora, član Uprave svjetskog vijeća aerodroma, Uprave europskog vijeća aerodroma, te predsjednik Udruge regionalnih aerodroma Europe te je malo reći da je odličan poznavatelj prilika 'na nebu'.

Kopirati
Drag cursor here to close