Ne nazire se rješenje

FBiH bi od 1. listopada mogla ostati bez prirodnog plina

Poduzeće "Gas promet" sa Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog plina u RS-u, upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u FBiH od 1. listopada ostati bez prirodnog plina
Gospodarstvo / Industrija | 25. 09. 2019. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz "Gas prometa" napominju da, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac, korisnik sistema, za potrebe potrošača prirodnog plina u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu.

"Prema informacijama kojima raspolažemo od operatera transportnog sistema u Srbiji kao našeg susjednog operatera, niko još nije zakupio transportni kapacitet ni u sistemu Srbije za potrebe FBiH", istaknuto je u dopisu Srni koji je potpisao direktor "Gas prometa" Milomir Draganić.

Navedeno je da su o ovoj situaciji obaviještena i nadležna ministarstva, ali da još nema konkretne aktivnosti za rješavanje ovog pitanja, kako bi se izbjegle neprijatne posljedice nedostatka prirodnog plina.

U dopisu je istaknuto da je "Gas promet" 13. lipnja, u skladu sa odredbama Trećeg energetskog paketa EU, objavio slobodne transportne kapacitete za period od 1. listopada 2019. godine do 30. rujna 2020. godine.

"Gas promet" je do sada zaprimio zahtjev od "Gas Res-a" za zakup kapaciteta za svoje potrošače u Zvorniku ("Alumina", "Prvo gasno društvo" i "Zvornik stan"), o čemu su strane potpisale ugovor o transportu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close