Izvoz

Europski aluminij i čelik se vraćaju u Ameriku

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u lipnju 2018. godine uveo carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij iz EU.
Gospodarstvo / Industrija | 31. 10. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija pozdravila je dogovor postignut sa SAD kojim je omogućen veći uvoz čelika i aluminija kao korak u pravom smjeru, ali da to nije konačno rješenje spora.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavili su danas da je sporazum postignut na marginama summita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta G20 u Rimu, mada je i ministrica trgovine SAD Gina Raimondo ranije objavila određene detalje dogovora, piše Srna.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u lipnju 2018. godine uveo carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij iz nekoliko država, uključujući EU. On je tvrdio da to čini radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Europa je potom uvela carine na duhan, kukuruz, rižu i sok od naranče iz SAD, osim motocikala i burbona.

Prema novom sporazumu koji će biti na snazi dvije godine, carine ostaju na snazi, ali samo ukoliko uvoz metala bude veći od određenih kvota.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis smatra da je sporazum više stanka nego kraj spora.

Raimondo je ranije izjavila da od 1. prosinca neće biti primijenjene pojačane recipročne mjere EU protiv američkih proizvoda poput motocikala Harley Davidson firme Levi's i burbona Kentucky.

Kopirati
Drag cursor here to close