Gdje je BiH?

Europa na pola puta do zatvaranja termoelektrana

Upotreba uglja u Europi naglo opada od 2012. godine. Trinaest europskih država više ne koristi ugalj, a još jedanaest je usvojilo odluke o ukidanju uglja do 2030.
Gospodarstvo / Industrija | 25. 03. 2021. u 20:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Samo pet godina od povijesnog Pariškog klimatskog sporazuma, polovica od 324 europske elektrane na ugalj je ili već zatvorena ili se obvezala da će prestati s radom do 2030. godine.

''Ova značajna prekretnica postignuta je u ponedjeljak, kad je britanska energetska kompanija EDF najavila zatvaranje termoelektrane Vest Buron do 2022. godine. Sve europske elektrane na ugalj moraju se zatvoriti prije 2030. godine, da bi se ispunili ciljevi Pariškog sporazuma'', navode iz NVO alijanse Europa bez ugljena.

Upotreba uglja u Europi naglo opada od 2012. godine. Trinaest europskih država više ne koristi ugalj, a još jedanaest je usvojilo odluke o ukidanju uglja do 2030. Čak i u državama u kojim je ugalj osnovni energent (poput Grčke čiji se udio lignita u energetskom miksu smanjio s oko 50% na 20% u posljednjih pet godina) radi na ubrzanom prelasku s uglja na čiste izvore energije već do 2023. godine. Mađarska je još jedna istočnoeuropska država koja je odlučila da ubrza ukidanje uglja do 2025. godine, umjesto 2030.

''Nalazimo se pred kraj života europske industrije uglja. Nakon godina neprestanog pada, polovica europskih termoelektrana ide u povijest. Vlade, energetske kompanije i financijske institucije sad moraju planirati izlazak iz uglja do 2030. ili ranije, da okončaju sve tokove financiranja uglja i fosilnog plina i umjesto toga usmjere podršku na održive i obnovljive izvore i pravednu tranziciju ugroženih zajednica'', rekla je direktorica kampanje „Europa bez uglja“ Katrin Gutmann.

Neophodno je da, kako se navodi, države zapadnog Balkana što prije usvoje održivi pristup energetskoj tranziciji, u skladu s Deklaracijom o zelenoj agendi za zapadni Balkan kojom su se obvezale na dekarbonizaciju do 2050. godine i osiguraju siguran prelazak na obnovljive i čiste izvore energije. Dosad je Sjeverna Makedonija jedina država zapadnog Balkana koja planira ukidanje ugalj do 2030. U posljednjih 18 mjeseci Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo odustali su od izgradnje novih termoelektrana na ugalj, što predstavlja važan korak ka održivoj energetskoj tranziciji.

''Uglju je došao kraj. Od ovog trenutka, termoenergetski sektor koji ovisi o uglju, može ići samo nizbrdo. Krajnje je vrijeme da se BiH političari probude, pogledaju šta se događa u našem susjedstvu i napokon počnu raditi za dobrobit građana ove države. Što prije počnemo provoditi dekarbonizaciji energetskog sektora, taj proces će nas u konačnici manje koštati'', izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla, navode iz NVO alijanse Europa bez ugljena.

Europa bez uglja (Europe Beyond Coal) je alijansa organizacija civilnog društva posvećenih zatvaranju rudnika uglja i termoelektrana na ugalj, sprječavanju izgradnje novih termoelektrana i ubrzavanju promjene ka čistim, obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close