Valuta

Euro ojačao zbog povećavanja kriznih fondova

Gospodarstvo / Industrija | 01. 04. 2012. u 15:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na valutnim je tržištima euro prošloga tjedna ojačao, što se zahvaljuje povećavanju fondova za suzbijanje europske dužničke krize i najavi oštrog smanjivanja španjolskog proračuna.

Cijena eura prema američkoj valuti ojačala je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,3340 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je pak 1,1 posto, na 110,50 jena. I američka je valuta ojačala prema japanskoj pa je cijena dolara porasla 0,6 posto, na 82,85 jena.

Ministri financija eurozone u petak su dogovorili povećavanje maksimalnog iznosa zajedničkih kreditnih kapaciteta za dva krizna fonda s 500 na 700 milijardi eura. Iznos od 700 milijardi eura čine 500 milijardi eura iz stalnog kriznog fonda, Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) te 200 milijardi eura u sklopu postojećih programa pomoći za Grčku, Irsku i Portugal iz privremenog fonda Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Premda očekivana, ta je odluka poticajno djelovala na euro.

Unatoč naporima europskih čelnika usmjerenima na suzbijanje dužničke krize, većina analitičara smatra da tečaj eura najvjerojatnije neće izaći iz raspona od 1,30 do 1,35 dolara u kojem se kreće u posljednje vrijeme.

Moguće je i da će se euro idućih tjedana ponovno naći pod pritiscima prodaja zbog zabrinutosti u vezi s neodrživim razinama dugova u zemljama eurozone, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close