Kuju se planovi

EU želi povećati proizvodnju čipova

Do 2030. godine 20 posto čipova, iskazano vrijednošću, trebalo bi se proizvoditi u EU, pokazuje prošireni plan EK Digital Compass 2030. U 2020. proizvodila se desetina.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 03. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija postavila je ambiciozan cilj - udvostručiti proizvodnju sofisticiranih čipova do kraja desetljeća, no problem su troškovi, ali i američko-kineski tehnološki rat.

Do 2030. godine 20 posto čipova, iskazano vrijednošću, trebalo bi se proizvoditi u EU, pokazuje prošireni plan EK Digital Compass 2030. U 2020. proizvodila se desetina.

Komisija je zacrtala novi cilj u trenutku kada ponuda ne uspijeva držati korak s potražnjom, što stvara probleme proizvođačima automobila i drugim sektorima, primjećuje BBC.

Dodatni je problem što i SAD i Kina žele povećati domaću proizvodnju čipova.

Trenutno u proizvodnji dominiraju tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung, jedine tvrtke s fizičkim kapacitetima za proizvodnju najsuvremenijih čipova, prenosi Hina.

Slavna prošlost

"Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji: Europa koristi puno raznih vrsta tehnologija, ali malo proizvodimo. Proizvodnja čipova oslanja se pak na strojeve proizvedene u Europi. Dakle, možemo govoriti o međuovisnosti", tumači potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Europa je nekad imala uspješnu industriju izrade čipova.

Sjedište je NXP Semiconductorsa još uvijek u Nizozemskoj, a baza je Infineon Technologiesa i dalje Njemačka, ali obje su tvrtke, kao i mnogi drugi većinu proizvodnje prebacile u inozemstvo.

A izgradnja vrhunskih proizvodnih pogona izuzetno je skup posao.

Trošak je problem

Izgradnja i opremanje velike tvornice može koštati do 20 milijardi dolara, prema prošlogodišnjem izvješću američkog Udruženja industrije poluvodiča (SIA). Tome valja i dodati i da može proći puno vremena prije nego što pogon počne pozitivno poslovati.

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton svojedobno je zatražio izgradnju velike nove tvornice u Europi.

Pri objavi novog europskog digitalnog plana priznao je ipak da još nije jasno hoće li on uključivati ??niže poreze kako bi se potaknulo TSMC, Samsung ili neke druge vodeće igrače da u Europi izgrade nove tvornice.

Nova tvornica bila bi jako važna investicija, istaknuo je povjerenik EU-a.

"Zato smo načelno razgovarali s kompanijama koje raspolažu potrebnim znanjem. Dakle, imamo priliku raditi na tome s partnerima, to bi mogla biti dobra ideja, ali konačna odluka još nije donesena", rekao je.

Strah od unakrsne vatre

U Europi strahuju i da bi se mogli naći u unakrsnoj vatri tehnološkog trgovinskog "rata" dvije supersile, SAD-a i Kine.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa blokirao je nizozemskom proizvođaču opreme za proizvodnju čipova ASML-u izvoz suvremenih strojeva u Kinu. Riječ je o strojevima koji čipove urezuju na podlogu fokusiranim ultraljubičastim zrakama.

"Europa je konačno postala svjesna američko-kineskog tehnološkog rata", zaključuje u izvješću francuski institut Montaigne.

Europljani moraju iskoristiti svoje prednosti kako bi smanjili izloženost mogućim budućim krizama i organizirati svoju dugoročnu otpornost kao ključni igrač globalnog lanca opskrbe, preporučuju u Montaigneu.

Kopirati
Drag cursor here to close