Energoinvest poslao zahtjev

Čeka se odobrenje Vlade FBiH: Jeftiniji plin za 9,6 posto

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. siječnja 2023. godine, s primjenom od 1. siječnja 2023 godine.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 01. 2023. u 20:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Energoinvest d.d. danas je podnijela zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plin za prvi kvartal 2023. godine.

Dostavljenim zahtjevom cijena prirodnog plina za I kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. siječnja 2023. godine, s primjenom od 1. siječnja 2023 godine.

''U obrazloženju želimo istaknuti da smo prodajnu cijenu plina od Gazprom Eksporta dobili službeno jutros i da je ona suglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. Uz navedeno došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene a to je da su dva operatora transportnog sustava u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta plina za više od 50 posto za sljedeći period, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na siječanj 2023 godine'' - navode iz Energoinvesta.

Sve navedeno, kako dodaju u priopćenju za javnost, rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Kopirati
Drag cursor here to close