Samo za velike gospodarske subjekte

Nema poskupljenja električne energije domaćinstvima i malim obrtima

Namjera je da se kroz dopunu Zakona o električnoj energiji omogući Vladi Federacije BiH da ograniči rast električne energije u Federaciji BiH, a kako bi se izbjegli poremećaji u gospodarstvu.
Gospodarstvo / Industrija | 21. 12. 2021. u 16:17 Fena
Andelija: Izmijeniti Zakon o električnoj energiji da bi se pomoglo gospodarstvu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija izrazio je očekivanje da će danas Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojiti dopune Zakona o električnoj energiji.

Namjera je da se kroz dopunu Zakona o električnoj energiji omogući Vladi Federacije BiH da ograniči rast električne energije u Federaciji BiH, a kako bi se izbjegli poremećaji u gospodarstvu i osigurala stabilnost gospodarstva zbog naglog porasta cijena električne energije.

''Početkom stuednog ove godine Elektroprivreda je prepoznala problem s cijenama električne energije na tržištu. Nažalost, naše gospodarstvo odnosno gospodarstvenici u to vrijeme nisu bili svjesni koji se sve procesi odvijaju na tržištu električne energije. Tada smo već uputili Vladi FBiH prijedlog za ograničenje cijena električne energije i potrošnje električne energije, jedan stepenasti model. Podijelili smo kupce u tri kategorije, predložili ograničenja 10, 30 posto i fiksno ograničenje na 125 eura'' - podsjetio je Andelija.

Dodaje da se na kraju došlo do zaključka da se izvrši dopuna Zakona o električnoj energiji, kojom se u jednom članu dalo pravo Vladi Federacije BiH da u iznimnim situacijama kada dođe do velikih poremećaja na tržištu električne energije intervenira svojom odlukom i da ograniči cijene električne energije.

''Onda poslije donošenja dopune Zakona o električnoj energiji Vlada treba da donese odluku. Kakva će biti ta odluka to ćemo da vidimo'' – poručio je Andelija.

Naglasio je da neće doći do poskupljenja električne energije domaćinstvima i malim obrtima, već jedino za velike gospodarske subjekte.

Kopirati
Drag cursor here to close