Poruka iz Neuma

Džindić: Ključni energetski zakoni uskoro pred Vladom Federacije BiH

''Mi smo pripremili set reformskih zakona, Zakon o energiji, Zakon o električnoj energiji, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o južnoj interkonekciji, Zakon o plinu'', rekao je Džindić.
Gospodarstvo / Industrija | 23. 03. 2022. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je važnost energetske tranzicije i izrade zakonskog okvira kako bi tranzicija bila što uspješnija.

''Mi smo pripremili set reformskih zakona, Zakon o energiji, Zakon o električnoj energiji, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o južnoj interkonekciji, Zakon o plinu. To su ključni zakoni nakon čega će Federacija u potpunosti ispuniti sve zahtjeve Europske energetske zajednice i zahtjeve Europske unije'', izjavio je ministar Džndić u Neumu na Energetskom summitu 2022.

Dodao je kako je dogovor da se na sjednicama Vlade FBiH usvaja jedan po jedan od spomenutih zakona.

''Određenih problema imamo vezano za neusvajanje državnog zakona o električnoj energiji i plinu. Bilo je različitih modela i različitih pristupa. Napravljena je dodatna analiza od USAID-ovog tima zajedno s Ministarstvom, određene manjkavosti prijedloga koji je bio u proceduri su detektirane i mi se nadamo da ćemo smoći snage da u dogovoru s državnim vlastima i vlastima u RS-u stignemo do finalnog drafta zakona o elektirčnoj energiji i plinu, koji je prijeko potreban i zbog nas i zbog bh. puta ka Europskoj uniji'', poručio je Džindić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ustvrdio je kako će, prema mišljenjima vodećih ekonomista na planetu, pouzdana proizvodnja i snabdijevanje energijom biti jedan od ključnih faktora za razvoj, sigurnost i suverenitet ekonomija u svijetu.

''Što se tiče BiH, imamo usvojenu Energetsku strategiju, a namjera nam je da kreiramo pouzdan, efikasan, konkurentan i dugoročno održiv energetski sustav, koji bi etapno i planski išao kroz tranziciju ka čistoj energiji i obnovljivim izvorima energije u kojima BiH ima jako dobre potencijale'', ustvrdio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close