Borba s krizom

Dvije minute tuširanja i zajednička sauna

Pišući o europskoj borbi s krizom, američke novine navode kako će njemačke nuklearne elektrane predviđene za zatvaranje ostati otvorene te da se termostati spuštaju na 19 stupnjeva.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 11. 2022. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko korištenje energije kao oružja protiv zemalja koje podržavaju Ukrajinu proizvelo je zapanjujuću transformaciju u načinu na koji Europa proizvodi i štedi energiju, piše The New York Times.

Američki dnevnik navodi kako se zemlje udružuju da bi kupovale, posuđivale i gradile dodatne izvore energije dok pripremaju velike programe očuvanja koji podsjećaju na odgovor na naftnu krizu iz 1970-ih.

Prema nekim analitičarima, ti napori daju više nade nego što je to bilo mjesecima unazad da Europa može dočekati proljeće bez racionalizacije energije ili nestanka struje, istovremeno ubrzavajući energetsku neovisnost regije. Ipak, zaokret dolazi uz visoku cijenu, a energetska sigurnost Europe mogla bi biti potkopana u nadolazećim mjesecima.

Dok se Europa prilagodila ruskim velikim smanjenjima izvoza plina, cijene plina ostaju povijesno visoke, što dovodi do zatvaranja energetski zahtjevnijih poduzeća, uključujući proizvodnju čelika, kemikalija i stakla. Usred manjka radnika i rastućeg državnog duga, projekcije pokazuju da će energetska kriza iduće godine nagnuti Europu u recesiju, navodi NYT.

Pišući o europskoj borbi s krizom, novine navode kako će njemačke nuklearne elektrane predviđene za zatvaranje ostati otvorene te da se termostati spuštaju na 19 stupnjeva Celzijevih.

Kao primjer navodi se i slovačka koja potiče ljude da ograniče tuširanje na dvije minute, dok Finska poziva obitelji da idu zajedno u saunu kako bi uštedjeli energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close