Šarović

Državni zakon o plinu riješio bi sve probleme

''Važan je i turski, kao i jadransko-jonski tok, a ne opredjeljivati se samo o jednom'', zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 10. 2019. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović podsjeća da je pozitivno mišljenje dva entiteta jedini preduvjet za daljnju proceduru državnog zakona o plinu o kojem se govori već tri godine i koji je ''usuglašen na brojnim sesijama'', ali nije dobio pozitivno mišljenje iz Federacije BiH.

Šarović je novinarima u Sarajevu kazao da je Ministarstvo još 2017. godine uputilo taj zakon na ocjenu i da je iz Republike Srpske dostavljeno pozitivno mišljenje u srpnju ove godine, a iz Federacije BiH negativno mišljenje 2017. godine. Šarović naglašava da se energetska zajednica također izjasnila pozitivno te poziva da to učini i Federacija BiH ili, pak, da dostavi primjedbe koje će Vijeće ministara uvažiti ili ne.

Kad bi Bosna i Hercegovina imala uređenu zakonodavnu regulativu u ovoj oblasti, ne bi se javljali problemi poput dileme hoće li BiH odnosno Sarajevo ostati bezopskrbljivanja plinom.

Na novinarsko pitanje je li probelm u vezi s ovim zakonom pitanje eventualne promjene dobavljača plina, Šarović odgovara da Bosni i Hercegovini treba sigurno opskrbljivanje energentima i više izvora opskrbljivanja kako bi građani bili sigurni a gas bio jeftiniji zbog konkurencije.

''Važan je i turski, kao i jadransko-jonski tok, a ne opredjeljivati se samo o jednom'', zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U ovoj prilici on je odgovarao i na novinarska pitanja druge vrste, pa je za dozvolu izvoza pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine naveo da je to značajan doprinos postizanju europskih standarda u toj oblasti.

Bosna i Hercegovina već izvozi 9.000 tona pilećeg mesa u regiju, a sad se, prema njegovim riječima, otvara perspektiva za tržište Europske unije koje nije lako osvojiti.

Na pitanje kako će reagirati stranka čiji je on član ako ministrica obrane BiH kandidira dodatno za dnevni red iduće sjednice Vijeća ministara BiH Godišnji nacionalni plan za BiH (ANP), Šarović nije htio prejudicirati događaje.

Kopirati
Drag cursor here to close