Unija

Drugačiji promet na nebu

Gospodarstvo / Industrija | 03. 06. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice EU usvojile su prijedlog reforme upravljanja zračnim prometom u Uniji, s ciljem smanjenja emisije plinova i troškova za ugrožene avioprijevoznike, kao i u cilju unapređenja sigurnosti.

  / Ilustracija

Reforma, koja je nazvana "Jedinstveno europsko nebo", uključuje brojne inicijative, kao što su jačanje uloge regulatorne agencije Eurocontrol u koordiniranju i optimizaciji zračnog prometa, piše Srna

Europska komisija predložila je reakciju u rujnu, tvrdeći da se emisije ugljen-dioksida iz zrakoplova mogu smanjiti za do 10 posto, izravnijim linijama letenja i smanjenjem kašnjenja zbog zagušenog zračnog prostora.

Efikasniji sustav mogao bi i povećati kapacitet letenja i pomoći avioindustriji, koja je ugrožena zbog smanjenja broja letova i putnika uslijed pandemije.

Naime, ministri prometa članica EU sastali su se u Luksemburgu prvi put od prosinca 2019. godine. Oni su istaknuli da bi u različitim zemljama mogle biti drugačije naknade za zračnu navigaciju za destinacije unutar državnih granica, kako bi se pomoglo unapređenju ekološke efikasnosti letova.

Kopirati
Drag cursor here to close