Do daha

CityTree – Klupe koje čiste zrak

Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.
Gospodarstvo / Industrija | 21. 03. 2018. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Londonu su postavljene CityTree klupe koje služe i kao filteri koji upijaju zagađenja iz zraka.

CityTree klupa radi uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje prirodno uklanjaju dušikov dioksid, prašinu i plinove iz zraka, a postavljene su ispred dućana s organskom hranom i popularnih kafića u Ulici Glasshouse koja se nalazi u blizini Piccadillyja (prometno londonsko raskrižje i popularno okupljalište).

Budući da je spojena na Internet, prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. U njoj se nalaze solarne ploče koje je opskrbljuju energijom i napravljena je od čvrstog materijala kako bi bila otporna na udarce vandala, prenose mediji.

Proizvedena je u njemačkoj tvrtki Green City Solutions. Iako nije velika, proizvođači tvrde da djeluje kao 275 pravih stabala. Može filtrirati do 265 t ugljičnog dioksida i drugih čestica godišnje.

Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.


Cilj proizvođača je uvesti tehnologiju iz CityTreea u zgrade kako bi se mogla regulirati kvaliteta i temperatura zraka u velikim gradovima. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije  uspjeti ublažiti utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika.

Inače u Londonu je izmjerena najlošija kvaliteta zraka i u posljednje vrijeme stupanj zagađenosti je prešao granice koje je postavila EU.

Kopirati
Drag cursor here to close