Promjene na tržištu

Cijene nafte pale prema 91 dolar, a potražnja trgovcima veći problem od opskrbe

"Kretanje cijena na naftnim tržištima trenutno diktira puno čimbenika, među kojima se posebno ističe gospodarska neizvjesnost, a potencijalni je nepovoljni faktor i jači dolar", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 09. 2022. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 91 dolar budući da su zabrinutost za opskrbu potisnule u drugi plan prognoze slabije potražnje i jači dolar uoči potencijalno značajnog podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu nakon podneva pala za 2,72 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 91,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,63 dolara nižoj cijeni, od 86,85 dolara.

Trgovci su se i danas fokusirali na procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja za naftom stagnirati u četvrtom tromjesečju zbog sve izrazitijeg gospodarskog usporavanja i posustajanja aktivnosti u Kini pod pritiskom strogih mjera suzbijanja covida.

Uteg cijenama bio je danas i jaki dolar, poduprt očekivanjima da će američka središnja banka idućeg tjedna ponovo značajno podići ključne kamatne stope, možda i za jedan postotni bod, kako bi zaustavila jačanje inflacije. Jači dolar slabi kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

"Kretanje cijena na naftnim tržištima trenutno diktira puno čimbenika, među kojima se posebno ističe gospodarska neizvjesnost, a potencijalni je nepovoljni faktor i jači dolar", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Zabrinutost za potražnju potisnula je u drugi plan bojazni da obnovljeni sukob između Armenije i važnog naftnog proizvođača Azerbajdžana najavljuje novu prijetnju opskrbi, nakon najava cjenovnog limita za rusku naftu i zastoja pregovora o iranskom nuklearnom programu, prenosi Hina.

 

Visoki armenski dužnosnik stišao je bojazni, izjavivši u srijedu da je postignut dogovor o primirju. 

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su u prošlome tjednu za 2,4 milijuna barela, pokazali su u srijedu službeni podaci, potaknute prodajom nafte iz strateških rezervi u okviru programa koji bi trebao završiti sljedeći mjesec.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 79 centi, na 97,66 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close