Skok

Cijene nafte na najvišoj razini u posljednjih godinu dana

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio gotovo 9 posto, na 56,85 dolara, nedaleko najviše razine od kraja siječnja prošle godine.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 02. 2021. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 6 posto i dosegnule najviše razine u godinu dana, što se zahvaljuje disciplini OPEC-a u održavanju dogovorenih razina proizvodnje i očekivanjima da će s oporavkom gospodarstava ojačati potražnja za 'crnim zlatom', prenosi Hina.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla više od 6 posto, na 59,34 dolara, blizu najviše razine od kraja veljače prošle godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio gotovo 9 posto, na 56,85 dolara, nedaleko najviše razine od kraja siječnja prošle godine.

Snažan rast cijena nafte ponajviše se zahvaljuje disciplini OPEC-a u provedbi sporazuma o smanjenju proizvodnje, prenosi Hina.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici produljili su prošloga tjedna sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cijena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Dužnosnici iz OPEC-a istaknuli su prošloga tjedna da zalihe nafte u svijetu postupno padaju te da bi smanjena proizvodnja trebala zadržati tržište u deficitu u ovoj godini, unatoč sniženoj procjeni potražnje.

"Čimbenici potpore trenutno imaju veću težinu od negativnih kretanja. Dodatni saudijski rezovi od milijun barela dnevno u ovom mjesecu jamče da će se zalihe spuštati barem do kraja prvog tromjesečja", kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Zahvaljujući tome, prošloga se tjedna cijena barela na londonskom tržištu primaknula razini od 60 dolara. Iznad te razine zadnji se puta kretala prije pandemije koronavirusa, kada su gospodarstva bila otvorena, a ljudi su mogli slobodno putovati, što znači da je potražnja za gorivima bila puno veća.

„Cijena nafte u Londonu je nadomak razine od 60 dolara jer je OPEC+ uspješno uklonio zabrinutosti u vezi ponude, dok u svijetu jača optimizam u vezi suzbijanja covida-19. Fundamenti u vezi nafte ostaju solidni, no moguća je konsolidacija cijena, s obzirom na njihov posljednji snažan rast”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

Trgovce su ohrabrile i vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje provođenja cijepljenja pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, a time i rasta potražnje za naftom.

Ipak, čak ni optimisti, poput OPEC-a, ne očekuju da će se potražnja ove godine vratiti na razinu prije pandemije.

Tako su u prvom tjednu veljače cijene nafte nastavile snažno rasti, nakon što su u siječnju skočile gotovo 8 posto.

Prošle su godine zbog koronakrize cijene nafte pale više od 20 posto, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close