Rekord

Cijene aluminija na najvišoj razini u 13 godina

Cijene laganog metala koji se koristi u industriji ambalaže i građevinarstvu ove su godine skočile za 50 posto, a samo u posljednja tri tjedna čak 15 posto, podsjeća Reuters.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 09. 2021. u 15:04 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene aluminija u ponedjeljak su dosegnule 3.000 dolara po toni prvi put od 2008. godine, poduprte strahom od nedovoljne opskrbe iz najvećeg proizvođača Kine, a dodatnu nervozu izaziva politički kaos u Gvineji, značajnom dobavljaču boksita.

Referentni ugovor na Londonskoj burzi metala (LME) poskupio je tijekom prijepodneva za 0,7 posto, na 2.943,50 dolara po toni, nakon što mu je jutros cijena nakratko dosegnula 3.000 dolara.

Cijene laganog metala koji se koristi u industriji ambalaže i građevinarstvu ove su godine skočile za 50 posto, a samo u posljednja tri tjedna čak 15 posto, podsjeća Reuters.

Čimbenici koji potiču skok cijena aluminija uključuju smanjenje kineske proizvodnje, brzi rast cijena glinice od koje se dobiva aluminij, smanjenje zaliha na burzama i snažnu potražnju, rekao je Gianclaudio Torlizzi iz konzultantske tvrtke T-Commodity.

"Vrlo je teško očekivati pad cijena", procjenjuje, zbog naglog poskupljenja može se vjerojatno očekivati određena korekcija cijena u kratkoročnoj perspektivi, no trend je po njemu definitivno uzlazni.

Strah od poremećaja u opksrbi pojačao je i vojni udar u Gvineji, zemlji u kojoj Kina nabavlja najveći dio boksita.

"Politički nemiri u Gvineji značajno su povećali rizik od poremećaja. Istodobno, prekidi u opskrbi struje i mjere zaštite okoliša ograničavaju proizvodnju u Kini", navodi se u bilješci analitičara ANZ-a.

"Svi ti problemi vjerojatno će kratkoročno poduprijeti cijene aluminija", dodali su, predviđajući globalni manjak aluminija od 750.000 tona u ovoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close