Posljednja u Europi

Cijela BiH će uskoro biti pokrivena digitalnim signalom

Prema ugovoru, za 18 mjeseci će na prostoru cijele BiH biti pušten digitalni signal, a analogni predajnici će biti ukinuti.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 01. 2024. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i konzorcij kompanija "Sirius 2010" Banja Luka i "Odašiljači i veze Zagreb" potpisali su danas Ugovor za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje javnih radiotelevizijskih servisa u BiH, čija je vrijednost 25,8 milijuna KM bez PDV-a.

Prema ugovoru, za 18 mjeseci će na prostoru cijele BiH biti pušten digitalni signal, a analogni predajnici će biti ukinuti.

Nakon 18 godina

Nakon 18 godina, kada je Bosna i Hercegovina potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do juna 2015. godine ugasi analogni televizijski signal, potpisivanjem današnjeg Ugovora ispunjeni su svi uvjeti za to.

Uime Ministarstva ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a konzorcija direktor kompanije Sirius 2010 Banja Luka Momčilo Đukić.

Forto je podsjetio da je BiH posljednja zemlja u Europi koja nema digitalni radio i TV signal što je itekako dovoljan razlog da se taj problem konačno riješi.

- Ostale europske zemlje su to uradile nekoliko godina nakon potpasivanja ugovora, a mi smo u skladu sa ritmom rada produžili proces digitalizacije do maksimuma - pojasnio je.

Forto je naglasio da je prva faza započeta prije deset godina, te da su Banja Luka, Sarajevo i Mostar pokriveni digitalnim signalom.

- Vrijeme je da cijeli teritorij BiH bude pokrivena signalom, te da se konačno priključimo ostatku Europe - kazao je.

Forto je izrazio nadu da neće biti kašnjenja, te da postoji osiguranje za dobro izvođenje tog posla.

Pomoćnik ministra Vlatko Drmić kazao je da je rok za puštanje digitalnog signala na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine 512 dana od dana potpisivanja ovog ugovora.

Bez kontraverzi

Na pitanje novinara šta je u konačnici rezultiralo da upravo taj konzorciji dobije ugovor, budući da su mediji pisali o kontraverzama te da je cijela priča dobila sudski epilog, Forto je kazao da nije primijetio ništa kontraverzno u vezi odabirom ponuđača.

- Ovaj tender je jako često odgađan zbog prigovora i na samu tendersku dokumentaciju. Ministarstvo i Ured za žalbe su više puta reagovali na prigovore potencijalnih ponuđača, na samu specifikaciju, kako bi se što više neutralisala mogućnost da se pogoduje jednom dobavljaču, ili možda manjoj grupi dobavljača - kazao je Forto.

Video: Potpisan Ugovor za nabavku opreme za digitalizaciju javnih RTV servisa u BiH

Forto je naglasio da su se nakon toga dva konzorcija prijavila na tender, ali da jedan nije ispunio uslove.

- Oni su se žalili, ali su Ured za žalbe i Sud odbacili tu žalbu - zaključio je Forto.

Proces digitalizacije TV signala u BiH započeo je osnivanjem Foruma o digitalnoj televiziji, u maju 2006. godine. Tri godine kasnije, u augustu 2009., Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u BiH.

Tek je krajem ožujka 2014. godine potpisan prvi sporazum o digitalizaciji TV signala na prostoru Sarajeva, Banja Luke i Mostara u okviru Multipleksa A.

Kopirati
Drag cursor here to close