Federacija BiH

Čeka li nas poskupljenje struje?

Treći put za vrijeme mandata aktualne Vlade FBiH potpisan je kolektivni ugovor za djelatnost rudnika. Pregovori su trajali od rujna prošle godine i, kako poručuju iz Sindikata rudnika, svi su prihvatili određene kompromise.
Gospodarstvo / Industrija | 28. 02. 2020. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisan je Kolektivni ugovor za djelatnost rudarstva u Federaciji. Na taj način regulirana su prava i obveze poslodavaca i oko 11 tisuća radnika zaposlenih u sektoru rudarstva. Ugovorom su plaće rudarima šest rudnika uglja povećane za 8 posto.

Hoće li to značiti poskupljenje električne energije?

Treći put za vrijeme mandata aktualne Vlade FBiH potpisan je kolektivni ugovor za djelatnost rudnika. Pregovori su trajali od rujna prošle godine i, kako poručuju iz Sindikata rudnika, svi su prihvatili određene kompromise. Fokus je stavljen na plaće, koje su povećane za 8 posto

“Povećanje neto satnice sa 2,50 sa 2,70 u šest rudnika uglja Federacije nudi osnovicu za obračun plaća u visini od 475 KM. Ako se toj osnovici dodaju samo dvije naknade minulog rada od 60 KM i topli obrok, minimalno primanje je 835 KM”, kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Povećanje plaće rudarima će Elektroprivredu BiH koštati oko 15 milijuna maraka. Taj novac će nadomjestiti, poručuju iz resornog ministarstva, tako što će doći do povećanja cijene električne energije.

“Mislim da je opravdano da se ide u blago povećanje u nekom narednom periodu. Dakle - povećanje cijene električne energije što se tiče stanovništva, a blago smanjenje što se tiče gospodarstva”, ističe ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić (SBB).

A novca bi trebalo još. Dogovor nije postignut o cijeni noćnog rada i rada praznicima. O tome će još razgovarati, kao i o poboljšanju uvjeta rada u rudnicima. Predstoji restrukturiranje rudnika i svi moraju imati učinak. 

“Sustav kompletan mora pružiti više, ali i mi moramo brže otklanjati unutarnje slabosti. Ima puno ljudi u rudnicima koji misle da će se ovo riješiti samo po sebi - da je dovoljno doći u 7 i otići kući u 3 i da misli da je uredu ako nisi ništa uradio. To nije uredu”, poručuje Husić.

Rudari u Banovićima su zadovoljni iznosom plaća. Uz raniji dogovor o povećanju toplog obroka, plaća će im biti uvećana za 170 KM. Ono što ih brine je plasman uglja.

“Nadam se da će vlast i svi politički faktori sabrati snage i složit se, da će se uložiti zajednički napori da se, što se tiče plasmana mrkog uglja, malo potrude kako bi došlo do izgradnje termoblokova koji su planirani - 1, 7, i 8”, navodi Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Od 8 rudnika u FBiH, u 5 se u potpunosti poštuju važeće zakonske odredbe. Redovno se uplaćuju plaće i doprinosi. Probleme i dalje imaju u Zenici, Brezi i Biloj, prenosi Federalna.ba

Kopirati
Drag cursor here to close