Luka Rajić

Biznismen iz Konjica preuzeo španjolskog diva i krenuo u osvajanje europskog tržišta

Kao srednjoškolac je na tržnici je prodavao raznu robu, a 1984. se zaposlio kao vozač kamiona u firmi “Dukat”
Gospodarstvo / Industrija | 19. 09. 2023. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Lura grupe, hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS, početkom septembra preuzela je vlasništvo nad španjolskom firmom Mabo Farma.

Kompanija PharmaS u vlasništvu je Luke Rajića rođenog u Konjicu. Zbog toga je vijest o ovoj velikoj akviziciji odjeknula u našoj zemlji, piše BiznisInfo.ba.

Mabo Farma je najbrže rastuća generička kompanija u Španjolskoj s više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih, te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 milijuna eura s više od 70 zaposlenih.

Tko je Luka Rajić

Rajić već više od dva desetljeća donira značajna sredstva za razne projekte u općini Konjic (od donacija bolnicama i vjerskim objektima, pa sve do muzičkog centra) kako bi pomogao razvoju i kreiranju što boljeg života stanovnicima ove općine.

Za Rajića se ranije pisalo da je jedan od najbogatijih Hrvata ali i Švicaraca. Karijeru je, kako su ranije pisali regionalni mediji, započeo kao prodavač na tržnici, prvu prodavnicu je otvorio u kući djedan nogometaša Darija Šimića, a danas ima bogatstvo vrijedno stotine milijuna eura.

Vlasnik je “Lura grupe” u čijem se sklopu nalazi nekoliko kompanija iz Hrvatske i Švicarske.

Rajić je rođen 1964. u Konjicu, a s obitelji se 1971. preselio u Sesvete kod Zagreba. Kao srednjoškolac je na pijaci prodavao raznu robu, a 1984. se zaposlio kao vozač kamiona u firmi “Dukat”, a usporedo je nastavio da trguje cementom i automobilima.

Prodaja sireva

Zatim je iznajmio prostor u kući djeda hrvatskog nogometaša Darija Šimića i tu otvorio svoju prvu samoposlugu, a nekoliko ulica dalje i kafić. Kasnije je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke.

''Započeo sam s 20 tona i to se iz dana u dan povećavalo te sam nakon kratkog vremena morao otvoriti vanjskotrgovinsku firmu koju smo nazvali Lura'', rekao je ranije Rajić o svojim poduzetničkim počecima napominjući da je već 1991. ta firma imala promet od 20 milijuna maraka.

Prema tadašnjem pisanju “Večernjeg lista”, Rajić je odlično zarađivao zbog sve veće inflacije, i 1994. je za 10 milijuna maraka, u procesu privatizacije, postao većinski vlasnik “Dukata”, s kojim je dotad surađivao.

Ubrzo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

U naredne dvije decenije Rajić je izgradio poslovnu imperiju vrijednu stotine milijuna eura. Godine 1996. se oženio ekonomistkinjom Bornom, s kojom ima troje djece, Bornu, Luku i Frana. Godine 2003. preselili su se u Švicarsku gdje je Rajić kupio malu tvornicu čokolade Favarger. Dvije godine kasnije razveli su se.

Godine 2007. Luka Rajić je prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura.

U Popovački kod Siska 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova PharmaS vrijednu 300 milijuna kuna.

''Proizvodnja je moj put, možete nešto prodati i 15 puta, ali proizvesti samo jednom'', kazao je na otvaranju tog objekta.

Rajić je, prema podacima iz 2016., nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).

Redovno dolazi u Konjic, najavio i investicije

Koliko je Rajić vezan za Konjic, pokazuje činjenica da je više puta posjećivao grad u kojem je rođen i za koji je donirao i redovno uvijek donira velika sredstva.

Posljednji put je grad posjetio u lipnju ove godine kada se sastao s gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem u namjeri da se definiraju detalji suradnje u budućnosti. Tada je najavio i da će se angažirati kao investitor u ovom gradu.

Rajić je tada kazao da s puno emocija i puno zadovoljstva dolazi u Konjic i svaki put je dirnut novom slikom koju vidi i doživi ovdje, jer vidi pomake naprijed.

''Dat ćemo sve od sebe zajedničkim snagama za boljitak kvalitete života svih ljudi u Konjicu. Nastavit ćemo poticati rad muzičke škole, pokušati je dići na viši nivo. Jako me veseli da je Grad Konjic posljednje tri godine, koliko me nije bilo, intenzivno radio na strategiji i pozdravljam taj jedan pristup i mislim da je Konjic idealno mjesto za turizam, da može puno toga prihvatiti, puno toga dati'', naglasio je tada Rajić.

Dodao je da Konjic ima ogromno prirodno bogatstvo.

''Grad je to prepoznao i definitivno ću tu stati kao investitor i poduzetnik, suportirat ću i podržati strategiju Grada Konjica'', kazao je Rajić naglašavajući da želi biti poticaj i drugim ljudima da zavole Konjic, a onima koji su rođeni ovdje, da ga ne zaborave.

''Vidim jako puno potencijala u Konjicu i želim malo više vremena boraviti ovdje i bolje upoznati Konjic i Konjičane, nadam se da će mi se ta želja u budućnosti i ispuniti'', istaknuo je tada Rajić.

O akviziciji Mabo Farme

Kada je riječ o najnovijom akviziciji, pojašnjeno je zbog čega su se na to odlučili.

Jedna je od glavnih snaga Mabo Farme zbog koje su se odlučili na kupovinu, kako su pojasnili u PharmaSu, iznimno dobro poznavanje španskog tržišta te široka prodajna mreža s više od 40 prodajnih predstavnika koji teritorijalno pokrivaju cijelu Španjolsku, uključujući čak i Baleare i Tenerife.

Tako da tom međunarodnom akvizicijom, osim što širi svoj portfelj i potvrđuje se kao jedna od najjačih domaćih farmaceutskih kompanija, PharmaS otvara vrata španjolskog tržišta i za vlastite domaće proizvode, koji će se uskoro naći na policama španjolskih ljekarni.

''Ulazak na španjolsko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Europe te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lijekova, kao i dodataka prehrani'', rekao je Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa.

PharmaS ima tri proizvodna pogona, i to dva u Hrvatskoj (Rakitje i Popovača) te jedan u Srbiji, u Zrenjaninu. Prema podacima s web stranice Grupe, ostvaruju respektabilnu stopu rasta od 30 posto godišnje i izvoze u 20 zemalja. PharmaS danas ima ukupno više od 200 registriranih generičkih lijekova te je prepoznat i po dodacima prehrani farmaceutske kvalitete, uključujući Dietpharm, kao i mnogim drugim uspješnim brendovima.

Kopirati
Drag cursor here to close