Nema izbora

BiH počinje s gašenjem termoelektrana

BiH, bez obzira na teškoće s kojim će se suočiti po pitanju energetske tranzicije, nema drugog izbora osim da prati trendove koji su u okruženju, i da od EU pokuša dobiti što više grantova kako bi razvila obnovljive kapacitete.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 10. 2021. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je posljednja u regiji kad je u pitanju odustajanje od elektrana na ugalj, ali najava Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, da je i BiH konačno započela s EU da razgovara o modalitetima prelaska s energije uglja znači da je energetska tranzicija konačno započela, prenose Nezavisne novine.

Zdravko Milovanović, stručnjak za energetiku, za "Nezavisne novine" kaže da je problematika energetske tranzicije mnogo kompleksna tema, koja se neće moći riješiti u kratkom periodu.

"Vidite kako cijene energenata poput plina skaču u Europi, tako da sam jako zabrinut da je na pomolu velika energetska kriza. Veliki problem je u tome što obnovljivi izvori i u najrazvijenijim zemljama i zemljama koje su u tome najviše odmakle i dalje ne mogu pokriti potražnju", kaže on.

Ističe da BiH, bez obzira na teškoće s kojim će se suočiti po pitanju energetske tranzicije, nema drugog izbora osim da prati trendove koji su u okruženju, i da od EU pokuša dobiti što više grantova kako bi razvila obnovljive kapacitete.

"Lako je donijeti propise, ali je pitanje tko će to platiti. Sigurno je da će energetska tranzicija značiti i povećanje cijena električne energije, i to je neminovno", istaknuo je on. Kao prelazno rješenje Milovanović vidi modernizaciju postojećih termalnih postrojenja koja su ekološki prihvatljivija, dok se ne razvije dovoljno obnovljivih kapaciteta koji bi onda omogućili da se ova postrojenja trajno zatvore.

Koliko god BiH i dalje polagala nade u energiju uglja, postaji problem sve težeg pronalaženja financiranja za izgradnju ovih postrojenja. Posljednji udarac ekonomiji uglja zadala je Kina, koja je najavila da ni ona više neće financirati niti podržavati izgradnju termocentrala van njezine teritorije, što znači i da je i projekat "Blok VII" u Tuzli, takođe, osuđen na propast.

Podsjećanja radi, upravo je Janez Kopač, tajnik Energetske zajednice, u intervjuu za "Nezavisne novine" najavio takav ishod, iako su u to vrijeme svi u FBiH vjerovali da će taj projekat biti realiziran. Osim toga, zbog tog projekta, Energetska zajednica je pokrenula postupak protiv BiH, a prijete joj i dodatne sankcije.

Von der Leyen je na Brdu kod Kranja ponovila stav Europske komisije da će zapadnom Balkanu biti stavljeno na raspolaganje devet milijardi grantova, od kojih će veliki dio biti namijenjen energetskoj tranziciji.

Kopirati
Drag cursor here to close