#pričajmoozraku

BiH bi mogla sačuvati 9.984 života godišnje, ali neće

Zrak u BiH godišnje ubije 10.000 ljudi
Gospodarstvo / Industrija | 25. 01. 2018. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH od posljedica zagađenosti zraka svake godine umre oko 10.000 ljudi, izjavio je u Sarajevu veleposlanik Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Otvarajući manifestaciju ''Pričajmo o zraku', Hagelberg je rekao kako bi u BiH, kada bi se uvele sveobuhvatne promjene u zaštiti životne sredine, umjesto 10.000, bilo 16 smrtnih slučajeva godišnje.

'''Ako uzmemo u obzir da bi se svake godine, ukoliko bi se situacija promijenila, mogla sačuvati 9.984 života, kako bi jedna četvrtina stanovnika BiH duže živjela i da bismo svi živjeli u zdravijem okruženju, ne razumijem zašto ovo pitanje nije prioritet u ovoj zemlji'', naveo je švedski veleposlanik.

Hagelberg smatra kako je aspekt zdravlja najvažniji, ali da treba uzeti u obzir i ekonomsku situaciju, jer se smatra da bi bruto domaći proizvod (BDP) BiH za 21 posto bio bolji, ako bi se poboljšala situacija sa kvalitetom zraka, piše Srna.

Prema njegovim riječima, poboljšanje kvaliteta zraka tijesno je i u vezi s ispunjavanjem zahtjeva za pristupanje BiH u EU.


''Iako još nema nikakvih najava o tome, iskreno se nadam da će pitanje zagađenosti zraka biti jedna od glavnih tema u predstojećoj predizbornoj kampanji u BiH'', istaknuo je Hagelberg.

Dodao je kako je Švedska prije dva dana produžila projekt energetske efikasnosti koji provodi UNDP u BiH, za koji je izdvojeno dodatnih četiri milijuna eura, te da je u srijedu ujutro u Sarajevu pokrenut još jedan projekt koji provodi švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

Hagelberg je najavio kako će sljedećih dana pročelje zgrade Veleposlanstva Švedske u Sarajevu biti osvijetljeno različitim bojama, u ovisno o zagađenju zraka.

Pojasnio je kako će smeđa i ljubičasta boja označavati opasnu razinu zagađenja, narančasta – opasnu razinu za osjetljive ljude i djecu, crvena – veoma opasnu razinu zagađenja za sve, žuta – nešto bolja kvaliteta, dok će zelena boja označavati priihvatljivu kvalitetu zraka.

Akcija ''Pričajmo o zraku'' pokrenuta je kako bi se podigla svijest o zagađenju zraka u BiH i uključila u dijalog građane, civilno društvo, političare i međunarodnu zajednicu.

Kopirati
Drag cursor here to close