BH K/O CIGRE

Bičakčić: Energetika je i dalje neiskorištena oblast i prilika BiH

Na sjednici je bilo riječi o brojnim aktivnostima BH K/O CIGRE planiranim u ovoj godini
Gospodarstvo / Industrija | 21. 02. 2019. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački odbor Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (BH K/O CIGRE) uspješno je okončao aktivnosti u 2018. godini, kazao je nakon današnje sjednice Upravnog odbora ovog odbora predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčić.  

Na sjednici je bilo riječi o brojnim aktivnostima BH K/O CIGRE planiranim u ovoj godini, a Bičakčić ističe da je u BiH energetika još uvijek neiskorištena oblast i šansa, jer ideje ne nailaze na zadovoljavajuću podršku vlasti.  

''Naš cilj je da uvjerimo donositelje odluka na raznim razinama vlasti da je prilikaza najbrži rast bruto društvenog proizvoda kroz investiranje i razvoj energetike u svim segmentima. Na osnovu prošlogodišnje usvojene strategije mi možemo iskoračiti u svijet termoelektrana, izgradnje hidroobjekata, vjetroobjekata, novih izvora solarne energije i resursa koji se u BiH samo simbolički koriste'', kazao je Bičakčić.  

Formiranje foruma "Žene u inženjerstvu" bila je jedna od tema današnje sjednice. Kako je kazala Nada Cincar, novoizabrana potpredsjednica foruma "Žene u inženjerstvu", ovaj forum je posvećen promoviranju žena, s ciljem da ih inspirira da prate stručne i akademske interese u karijeri u inženjerstvu.  

''Forum "Žene u inženjerstvu" je posvjećen promovisanju žena - eksperata u ovoj oblasti. Vizija i misija Foruma je pomoći ženama u razvoju karijere u inženjerstvu, uključujući povećanje samopouzdanja i unapređenje profesionalnih sposobnosti. Forum će se fokusirati na trenutne i buduće izazove i mogućnosti žena u energetici i elektroenergetskoj industriji'', objasnila je Cincar.   

Posebna pozornost posvećena je tradicionalnom, sada već 14. savjetovanju CIGRE planiranom za jesen u Neumu i suradnji sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija iz Sarajeva.

Odbor je na adrese brojnih kompanija iz oblasti elektroenergetike i onih koje tehnološki podržavaju taj sustav već uputio poziv da u toku savjetovanja izlože i promoviraju svoje proizvode, a njihovi stručnjaci učestvuju u razmatranju brojnih tema koje će se baviti svim područjima planiranja, održavanja i razvoja elektroenergetskih sustava.

U tom kontekstu treba posmatrati i suradnju odbora s Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija sa kojim će biti suorganizator naučnog simpozija o naprednim elektroenergetskim sistemima, kvaliteti električne energije i kompjuterskom modeliranju. Taj simpozij će biti dio stručnih aktivnosti predviđenih programom Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u lipnju ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close