Uvozni loby

Bh. konzorcij proizvođača policijske opreme: Spriječiti kršenje zakona

''Direkcija za koordinaciju policijskih tijela pokušava usvojiti pravilnik o policijskoj uniformi, kojim se želi pogodovati uvoznim lobijima, pri čemu Direkcija nema nikakav zakonski osnov za usvajanje jednog takvog akta'', navodi se u priopćenju.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 02. 2019. u 09:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, kojeg čini devet kompanija s prostora BiH, zatražio je od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da ne dozvoli Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH kršenje zakona. 

''Direkcija za koordinaciju policijskih tijela pokušava usvojiti pravilnik o policijskoj uniformi, kojim se želi pogodovati uvoznim lobijima, pri čemu Direkcija nema nikakav zakonski osnov za usvajanje jednog takvog akta'', navodi se u priopćenju. 

Ističu da pravilnik o izgledu policijske uniforme može usvojiti isključivo Vijeće ministara BiH te da je to propisano Zakonom o policijskim službenicima BiH. 

Također su naglasili da je Zakonom jasno određeno da je Vijeće ministara BiH jedino nadležno za donošenje propisa o izgledu policijske uniforme policijskih službenika u policijskim agencijama BiH, ali da isti Zakon ovlašćuje policijska tijela da donose provedbene propise o načinu korištenja i nošenja službenih uniformi čiji izgled svojim propisom uređuje Vijeće ministara BiH. 

''Pravilnikom koji se nastoji usvojiti, neskriveno se favorizira uniforma inostranog proizvođača "5.11" i njen uvoznik u BiH. To je učinjeno na način da su u tekstu pravilnika do u najsitniji detalj propisane apsolutno sve tehničke karakteristike'', istaknuli su iz BH konzorcija te dodali da uniforma proizvođača "5.11" i svi njeni dijelovi, kao i materijal od kojeg se izrađuju patentno zaštićeni što znači da drugi proizvođači nemaju pravo da ih proizvode. 

Ako bi se usvojio Pravilnik u tekstu kakav je predložen, BH konzorcij smatra da bi u praksi značilo potpuno onemogućavanje bilo kakve konkurencije u postupku javnih nabavki, a što bi dovelo do neminovnog zatvaranja domaćih pogona i gašenja velikog broja radnih mjesta u BiH. 

Zbog ovih razloga BH Konzorcij traži od Nezavisnog odbora zaštitu zakonitosti u postupanju Direkcije u skladu s njihovim nadležnostima, te sankcioniranje odgovornih ako dođe do usvajanja spornog Pravilnika, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close