Za sada

Bez dogovora o povećanju cijene struje u FBiH

Ministar Džindić zadužio je Elektroprivredu da pripremi analizu prijedloga povećanja cijene.
Gospodarstvo / Industrija | 05. 10. 2021. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar energije rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović održali su danas sastanak u Vladi FBiH povodom najavljenog povećanja cijene električne energije za 120 posto. Dogovor nije postignut. Novi sastanak bit će održan u ponedjeljak u 12 sati. Poručeno je da se poskupljenje ne odnosi na građane već na gospodarska društva.

Ministar Džindić kazao je kako u razgovarali o tome svemu pa i novima cijenama za određene kompanije. Zadužio je Elektroprivredu da pripremi analizu prijedloga povećanja cijene.

“U ponedjeljka ćemo pokušati pronaći najbolji model. Treba iskoristiti i podatke rasta i podatke rasta te cijene u regiji i naći zajedničko rješenje koje će biti prihvatljivo objema stranama. Treba imati na umu da je EPBiH u tranzicijskom razdoblju prelaska proizvodnje električne energije s uglja na obnovljive izvore energije”, rekao je Džindić.

Andelija je kazao kako je tijekom cijele 2021. godine zabilježeno povećanje cijene električne energije na tržištu uzrokovano povećanjem cijena energenata, prenosi N1.

“Politika BiH do sada je bila da prati cijene na mađarskoj burzi. U prethodnim godinama nije imala velike varijacije, ali ove godine se dogodio ogroman porast. To je previsoka cijena za naše gospodarstvo. U ponedjeljak ćemo pokušati pronaći rješenje. Morat ćemo mijenjati naše interne pravilnike”, rekao je Andelija.

Smailbegović je rekao kako su neke kompanije već potpisale ugovor o povećanju od 120 posto.

“Tu je sigurno bilo zavrtanja ruku. Napravit ćemo konkretan dogovor. Određeno povećanje mora biti, ali ono ne bi smjelo biti u najavljenom obimu nikako. Nadam se konstruktivnom dogovoru”, rekao je Smailbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close