Oči uprte u savez

Barel bi mogao skočiti na 300 dolara

Skoro 70 posto raspoloživih kapaciteta OPEC-a pripada Saudijskoj Arabiji.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 12. 2018. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena nafte mogla bi skočiti na čak 300 dolara ako bi se raspao savez OPEC-Rusija, tvrdi saudijski institut navodeći kako će bez organizacije zemalja izvoznica nafte svijet izgubiti svoju sigurnu mrežu koja pokušava stabilizirati tržište nafte od eventualnih poremećaja opskrbe i drugih šokova.

To su, prenosi Tanjug, zaključci analize neovisnog israživačkog centra za energetiku u Saudijskoj Arabiji.

''Naša analiza pokazuje da su u razdoblju 2011.-2012. godine, kada je Libija imala poremećaje u opskrbi, cijene nafte mogle daleko ići. To bi moglo dogoditi i sada 2018. godine i da nafta bude i više od 200 dolara'',  rekao je Adam Sieminski, predsjednik istraživačkog centra za naftu, naglašavajući važnost rada OPEC-a.

''Ako ne bude dogovora oko odluka koje budu donosile Rusija i Saudijska Arabija u sklopu saveza OPEC, možemo lako vidjeti naftu koja se kreće prema 300 dolara za barel'', rekao je Sieminski.

Ovaj dužnosnik je također rekao kako je organizacija jedna od važnih institucija koje posluju kao dobavljač, naglašavajući da skoro 70 posto raspoloživih kapaciteta OPEC-a pripada Saudijskoj Arabiji.

Ova godina bila je vrlo nestabilna kada je riječ o cijenama nafte zbog dubokih geopolitičkih tenzija. Tu su sanckije Iranu koje je najavio američki predsjednik Donald Trump i koje su povećale cijene sirove nafte, zatim pad proizvodnje u Venezueli što je podiglo naftu na 86 dolara za barel.

U pokušaju da izbalansira cijene nafte, OPEC je zajedno sa svojim saveznicima koji nisu članice, na čelu s Rusijom, upumpavao oko milijun barela dnevno na globalno tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close