Srbija i Turska čekaju

Autoput Sarajevo - Beograd: Još uvijek se čeka na BiH

Srbija i Turska čekaju BiH za autoput Sarajevo - Beograd
Gospodarstvo / Industrija | 08. 05. 2018. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Delegacija iz Turske će najvjerojatnije u narednih mjesec dana doći u Sarajevo, kada će konačno biti definirani uvjeti za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, potvrdio je u ponedjeljak "Nezavisnim" Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Rekao da se i dalje ne zna konačni model financiranja, ali da će projekt, uključujući oba kraka autoputa od Sarajeva preko Tuzle i preko istočne Bosne, ukupno koštati oko tri milijarde eura, mada to još nije službena suma.

S obzirom na to da je Zorana Mihajlović, ministrica prometa Srbije, u Ankari u okviru posjete srbijanske delegacije Turskoj, nakon sastanka s turskim partnerima izjavila da će gradnja tog autoputa početi 2019. godine, postavlja se pitanje hoće li BiH biti spremna.

Naime, Ministarstvo prometa i veza RS i dalje ostaje rezervirano prema ovom projektu, a ističu da Republika Srpska ne može odstupati od svojih strateških dokumenata kojima je definirano na koji način i u kojim dijelovima će biti građeni autoputovi i brze ceste.

Okvirna transportna strategija BiH

"Ministarstvo prometa i veza podržava realizaciju infrastrukturnih projekata, ali s obzirom na to da su entiteti nadležni za transportnu infrastrukturu, RS će u skladu s usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji", naveli su oni. Podsjetili su na Strategiju transporta RS, koja je sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH.

"Njom je predviđena izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Republike Srbije kao spoj koridora 5c i koridora 10, kao i izgradnja autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica s Republikom Srbijom, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji će se spajati s brzim putem Sarajevo - Vardište", rekli su "Nezavisnim" u ovom ministarstvu.

Jusko kaže da je optimističan da će se postići dogovor koji će biti u interesu svih strana.

"Očekujem da ćemo zajedničkim radom doći do rješenja dobrog za sve. Više puta sam isticao da je ovo veliki projekt. Tvrdim da je ovaj kružni tok preko Tuzle i istočne Bosne nakon koridora 5c strateški projekt broj jedan i vjerujem da ćemo naći zajedničko rješenje", rekao je on. Upozorio je da nema previše vremena i da se BiH ne bi smjela dovesti u situaciju da propusti ovu šansu.

Srbija kreće sljedeće godine

"Srbija je najavila da kreće sljedeće godine. Informiran sam da u velikom broju dionica već imaju gotovi projekti, tako da moramo reagirati kako bismo mogli pratiti dinamiku", rekao je on.

Mihajlovićeva je u Ankari rekla da zna da u BiH postoje problemi u vezi s izborom rute, ali da je Srbija spremna da prihvati bilo kakav dogovor u vezi s tim, te da Srbiji odgovara i jedna i druga ruta.

"Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i BiH. Srbija nema problem s tim da gradi autoput preko Požege i Kotromana, kao ni preko Sremske Mitrovice. Međutim, važno je da se napravi trojni memorandum Srbija - Turska - BiH i odredi ruta", rekla je ona nakon sastanka s turskom građevinskom kompanijom "Tasyapi", s kojom je dogovoreno da uradi tehničke i financijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Jusko kaže da je potpisivanje ovog sporazuma veliki korak naprijed i da postoji jasno opredjeljenje od stane Turske da se projekt realizira.

"Ono što se sada događa kad je u pitanju BiH, je da se, u skladu sa zadnjim zaključkom kada je bila delegacija iz Turske prije mjesec dana u Sarajevu, dostavi službena informacija o načinu i modelu financiranja obje dionice. Nakon toga ćemo mi, kako sa državnog, tako i s entitetskih nivoa, moći pokrenuti aktivnosti koje će uslijediti nakon toga", rekao je Jusko.

Kopirati
Drag cursor here to close