Interesi

Amerika protiv Sjevernog toka 2

Njemačka vrši pritisak da se radovi na gradnji plinovoda što prije završe
Gospodarstvo / Industrija | 23. 03. 2021. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je danas da plinovod "Sjeverni tok dva" koji se gradi od Rusije k Njemačkoj nije u skladu s interesima EU i može naškoditi i Ukrajini.

Njemačka vrši pritisak da se radovi na gradnji plinovoda što prije završe, usprkos protivljenju SAD u proteklom desetljeću, prenosi Srna.

"Američki predsjednik Joe Biden ima veoma jasan stav i vjeruje da je plinovod loša ideja, loš je za Europu, SAD i u kontradiktornosti je sa sigurnosnim ciljevima EU", naglasio je Blinken tijekom susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Prema njegovim riječima, plinovod potencijalno može narušiti interese Ukrajine, Poljske i brojnih bliskih suradnika i saveznika. On je istakao da, prema zakonu, Washington može da uvede sankcije kompanijama koje sudjeluju u projektu "Sjeverni tok dva".

"Sjeverni tok dva" će obići Ukrajinu, čime će ova zemlja ostati bez nadoknade za prijenos plina. Projekt će povećati i energetsku zavisnost od Rusije i biće konkurencija isporukama tečnog plina iz SAD.

Gradnja plinovoda je završena oko 95 posto i on bi mogao biti završen do rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close